Sebagai respon kepada pandemik coronavirus yang melanda, Honda telah melancarkan sebuah rekaan produk terbaru yang bertujuan untuk membunuh virus di dalam kenderaan. “Topeng” penapips antiviral berkenaan, yang dipasang di atas panapis udara kabin, dikenali sebagai Kurumask dan dikeluarkan oleh bahagian Access syarikat itu sebagai aksesori bagi model N-Box terbaru.

Tidak seperti penapis N95 yang diperkenalkan oleh Geely dan lain-lain pengeluar, penapis daripada Honda ini tidak direka untuk menyekat partikel daripada memasuki kabin, sebaliknya untuk memerangkap droplet dengan risiko jangkitan virus yang mungkin ada dan mematikannya.

Kandungan antiviral berkenaan terdiri daripada rawatan peralihan zinc phosphate — elemen yang sama untuk menghindar karat pada badan kenderaan. Honda mendakwa Kurumask mampu menghindarkan 99.8% atau lebih droplet virus yang ada dalam kabin, dalam tempoh 15 minit serta mengurangkan virus yang ada pada permukaan dalaman itu sehingga 99.9% dalam 24 jam.

Honda juga mendakwa memandangkan Kurumask tidak menggunakan bahan kimia untuk membunuh virus, risiko virus itu untuk bertindak balas juga jauh lebih rendah. Ditawarkan hanya untuk N-Box setakat ini, Kurumask akan dipasangkan juga kepada model lain kelak. Produk ini dijual di pengedar sah Honda di Jepun pada harga 7,040 yen (RM270).