Berjaya Auto Alliance (BAASB) kini sedang menjalankan aktiviti kemaskini maklumat pelanggan dalam usaha untuk melancarkan lagi sistem. Untuk itu, syarikat berkenaan meminta kerjasama daripada semua pemilik kenderaan Peugeot untuk mengemaskini maklumat peribadi mereka secara online menerusi laman web rasmi Peugeot Malaysia.

Melalui satu laman khas, pemilik perlu mengirimkan bukti pendaftaran kenderaan mereka, begitu juga dengan buku servis dan jaminan, maklumat insurans, serta nombor pendaftaran dan casis kenderaan. Semua maklumat yang dikumpul ini akan dilindungi di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi (APDP) di Malaysia.

Menurut syarikat itu, aktiviti berkenaan bertujuan untuk memastikan maklumat penting akan menjadi lebih mudah dicapai oleh pelanggan sedia ada. Ini termasuk peringatan servis, tempoh jaminan, kempen servis, berita dan sokongan lainnya.

Untuk makluman, BAASB merupakan syarikat usaha sama antara Berjaya Corporation dan Bermaz Auto, dengan masing-masing memegang 51% dan 20% kepentingan. Selain pengedaran model-model Peugeot, syarikat ini juga memperoleh hak untuk menyediakan khidmat lepas jualan dan alat ganti bagi kenderaan jenama Citroen dan DS.