Keadaan banjir di Lebuhraya Pantai Timur (LPT1) belum surut, dan sambungan laluan utama antara pantai barat dan pantai timur Semenangjung itu masih belum boleh dilalui oleh trafik di beberapa bahagian.

Pengendali lebuhraya berkenaan, Anih Berhad dalam taklimat kemaskini status tengah hari tadi memaklumkan, ada laluan lain yang kini turut dinaiki air, di KM 126.3 antara Chenor dan Temerloh. Di kawasan berkenaan, lebuhraya telah ditutup sepenuhnya bagi kedua-dua arah sejak 2.30 pagi tadi. Ini merupakan tambahan terbaru kepada laluan Temerloh-Lanchang (KM113 ke KM 115) yang masih lagi ditutup kepada trafik bagi kedua-dua arah.

Bagi laluan Lanchang ke Karak (KM 84.6), tiada berubahan setakat ini di mana laluan arah KL telah dibuka sejak pagi 5 Januari lalu. Laluan bertentangannya bagaimanapun masih ditutup. Dengan E8 ditutup sebahagiannya, laluan alternatif yang dicadangkan melibatkan lencongan ke Negeri Sembilan. Ini kerana jalan lama (Route 2) juga telah dinaiki air dari Maran ke Lanchang.

Bagi yang ingin bergerak dari KL ke Kuantan, anda boleh menyusur keluar lebuhraya itu di Karak dan menuju ke Simpang Pertang di Negeri Sembilan, sebelum meneruskan perjalanan ke Muadzam Shah dan kemudian ke tol Gambang.

Jika dari pantai timur ke KL pula, anda boleh melalui laluan sama dan menuju ke Bahau dari Karak. Ini kemudian akan menyusul ke Kuala Pilah dan Seremban, sebelum anda boleh menggunakan Lebuhraya PLUS atau LEKAS untuk ke KL. Apa pun, kekalkan tumpuan ketika memandu dan sentiasa pastikan keselamatan terjaga di dalam keadaan cuaca tidak menentu ini.