Pada 20 Januari ini, Mercedes-Benz bakal memperkenalkan ahli terbaharu dalam famili EQ, yang akan menyertai EQC dan EQV dalam barisan kenderaan pacuan semua-elektrik jenama berkenaan. Ini merupakan satu lagi langkah rancangan elektrifikasi syarikat berkenaan, malah EQS, SUV EQS, EQE, SUV EQE dan EQB juga bakal menyusul.

EQA sebenarnya merupakan adik kepada model GLA H247 yang dilancarkan di Malaysia pada Disember 2020, tapi dengan penjana kuasa elektrik. Menurut Mercedes-Benz, EQA akan ditawarkan dengan varian EQA 250, yang memiliki kuasa hingga 190 PS (188 hp atau 140 kW). Susulan pelancarannya, SUV ini bakal menerima tahap kuasa tertinggi melebihi 272 PS (268 hp atau 200 kW) dan versi pacuan semua-roda.

Menambahkan lagi debaran sementara menantikan pengenalannya, Mercedes-Benz turut mengeluarkan teaser bagi model ini yang turut memaparkan sebahagian daripada ruang kabinnya, memiliki sedikit persamaan dengan papan pemuka GLA. Walau bagaimana pun, kenderaan elektrik ini ditampilkan dengan pencahayaan ambien di dalam kabinnya. Selain itu, dijangkakan sistem Mercedes-Benz User Experience (MBUX) turut menampilkan paparan dan grafik spesifik EQ.

Walau bagaimana pun, buat setakat ini, tiada imej luaran didedahkan, namun difahamkan ia akan lebih kurang sama dengan model GLA, tetapi rekaannya dirombak sedikit untuk bahagian hadapan dan belakang untuk membezakannya sebagai model EQ. Perincian penuh hanya akan didedahkan apabila EQA membuat penampilan sulungnya dalam masa beberapa hari lagi.