Masih banyak lagi pihak luar yang mengambil jalan pintas untuk mengaut keuntungan secara membabi buta. Ini termasuklah mendapatkan ‘lesen terbang’, dan pelbagai lagi perkhidmatan yang berkaitan dengan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tetapi kononnya boleh diuruskan tanpa melalui prosedur yang sepatutnya.

Baru-baru ini, ada beberapa pihak tidak bertanggungjawab didapati memuat naik iklan di Facebook dengan menawarkan perkhidmatan menukar nama pemilikan di dalam geran kenderaan tanpa kebenaran pemilk asal, mendapatkan lesen memandu tanpa perlu menghadiri ujian memandu dan juga memperbaharui cukai jalan tanpa perlu pemeriksaan di Puspakom.

Malah ramai juga netizen yang memberikan maklum balas ‘positif’ dan meminta pihak tidak bertanggungjawab berkenaan untuk ‘pm tepi’ bagi mengetahui lebih lanjut mengenai perkhidmatan terbabit. Waima, pasti ramai yang menyedari bahawa perkara ini adalah menyalahi undang-undang di negara kita.

Perkara yang menjadi tular ini turut mendapat perhatian JPJ yang berkata pihaknya mengambil berat isu tular yang disebarkan melalui media sosial ini. Malah menegaskan supaya orang ramai tidak mudah terpengaruh dengan sebarang iklan tawaran sebegini.

“JPJ ingin menegaskan bahawa sebarang urusan berkaitan lesen memandu, lesen kenderaan motor (LKM) dan tukar hak milik kenderaan yang tidak mengikut prosedur yang ditetapkan oleh kerajaan, adalah TIDAK SAH.

“Malah kami juga telah telah membuat laporan PDRM dan SKMM bagi membanteras kegiatan yang tidak bermoral ini. Dalam hal ini, orang ramai dinasihatkan agar tidak mudah percaya dan menghubungi JPJ berdekatan untuk maklumat yang lebih tepat,” ujar JPJ dalam kenyataan yang disiarkan menerusi laman Facebook rasminya sebentar tadi.