Triumph telah memperkenalkan edisi khas untuk dua varian model Rocket 3 iaitu Rocket 3 R Black Edition dan Rocket 3 GT Triple Black. Dua model ini hanya akan dikeluarkan sebanyak 1,000 unit setiap satu, dan menggunakan penampilan serba gelap.

Hampir keseluruhan bahagian pada model ini diwarnakan gelap, sama ada menggunakan proses cat biasa, powder coat ataupun anodised. Kemudiannya bagi Rocket 3 GT Triple Black, cat hitam pada panel utama terdiri daripada tiga lapisan dan ia dijadikan lengkap dengan fender hadapan gentian karbon.

Bahagian mekanikal model ini masih tidak berubah dan sama seperti Rocket 3 yang diperkenalkan sebelum ini, termasuklah enjin tiga silinder 2,500 cc yang mampu menghasilkan kuasa 165 hp pada 6,000 rpm dan 221 Nm tork pada 4,000 rpm.

Daripada enjin, kuasa disampaikan melalui transmisi enam kelajuan, seterusnya sistem pacuan shaft kepada roda belakang. Kuasa brek pula datang daripada angkup Brembo M4.30 Stylema empat piston dan cakera 320 mm di hadapan, lengkap dengan Cornering ABS.

Kelengkapan lain yang terdapat pada Rocket 3 adalah termasuk suspensi yang terdiri daripada unit fork Showa 47 mm dengan larasan lantunan dan mampatan di hadapan, serta monoshock Showa boleh laras sepenuhnya di belakang, pilihan mod tunggangan, Traction Control, panel instrumen TFT-LCD, Hill Hold Control, Cruise Control dan sistem tanpa kunci. Tangki bahan api pula berkapasiti 18 liter.

GALERI: Triumph Rocket 3 Black Edition

GALERI: Triumph Rocket 3 GT Triple Black