Selepas mengumumkan kemunculan semula di Malaysia minggu lalu, Suzuki Malaysia yang kini dikendalikan oleh Naza Eastern Motors hari ini secara rasminya melancarkan produk pertama mereka – ia bukan model biasa, sebaliknya mereka terus tiba dengan hot-hatch Suzuki Swift Sport generasi ketiga!

Swift Sport ZC33S ini diimport sepenuhnya dari Jepun dan dijual pada harga atas jalan tanpa insuran serta termasuk pengecualian SST 50% untuk kereta CBU (sehingga hujung Jun 2021) RM139,900. Suzuki Malaysia memberikan perlindungan waranti pengeluar selama tiga tahun atau 100,000 km (yang mana sampai dahulu) untuk setiap model yang mereka jual.

Model generasi baharu ini tidak lagi menggunakan enjin M16A 1.6 liter NA generasi terdahulu, sebaliknya ia kini dijana oleh enjin K14C 1.4 liter turbo Boosterjet yang Suzuki sifatkan sebagai “membawa Swift Sport ke wilayah hot-hatch sebenar.”

Enjin turbo ini menghasilkan 140 hp pada takat 5,500 rpm dan tork maksima 230 Nm bermula 2,500 hingga 3,500 rpm. Peningkatan kuasa kuda mungkin sedikit dengan hanya 6 hp lebih kuat berbanding enjin NA generasi terdahulu (134 hp), namun ia menerima lonjakkan tork yang agak drastik iaitu 70 Nm lebih tinggi dari sebelum ini.

Walau bagaimanapun, model pasaran Malaysia tidak ditawarkan dengan kotak gear enam-kelajuan manual. Ia hanya hadir dalam versi kotak gear automatik – mujur juga Swift Sport generasi baharu ini tidak lagi menggunakan transmisi CVT, sebaliknya ia dilengkapi kotak gear AT enam-kelajuan bersama pedal penukar gear (tiada fungsi tiptronic pada tuil). Ini membolehkan ia memecut dari 0-100 km/j dalam masa 8 saat, sebelum mencapai kelajuan maksima 205 km/j.

Seperti juga Swift standard, model Sport ini dibina di atas platform Heartect, tetapi masih kekal dengan konfigurasi sistem suspensi Topang McPherson di hadapan dan torsion beam di belakang. Ia dipadankan dengan penyambung bar penstabil yang lebih besar serta diberikan cagak penstabil dari material Teflon. Manakala hab roda dan hab galas (bearing) kereta ini pula kini direka sebagai satu unit komponen.

Bagi meningkat ketegaran sudut kamber semasa mengambil selekoh pada kadar 15%, bahagian berkenaan diberikan jarak antara galas yang lebih lebar. Rombakan semula ini membantu memberikan lebih kekerasan pada suspensi tanpa meningkatkan kadar spring mahupun bar penstabil hadapan.

Untuk bahagian belakang, talaan difokuskan untuk mendapatkan kestabilan pada kelajuan tinggi dan ini dilakukan dengan meningkatkan kekuatan sudut Toe yang 1.4 lebih tegar dari model sebelumnya, begitu juga pada kekuatan kamber. Swift Sport menerima trailing arm baharu yang direka bagi mengurangkan perubahan semasa mengambil selekoh, dan ia turut disokong dengan penggunaan penyerap hentak Monroe bagi memberikan daya olengan yang lebih minima.

Bukan itu sahaja, platform Heartect ini juga membolehkan Swift Sport generasi baharu ini dihasilkan 80 kg lebih ringan dari model sebelumnya dengan berat hanya 970 kg. Ini membolehkan Swift Sport baharu ini mencapai nisbah tork kepada berat sekitar 4.2 kg/Nm, yang membolehkan ianya menjadi “salah satu hot-hatch paling kompetitif dalam pasaran” buat masa sekarang, dakwa Suzuki.

Untuk kelengkapan luaran, model pasaran Malaysia ini menerima perincian seperti lampu hadapan automatik dengan projektor LED, lampu kabus hadapan halogen, kemasan seakan karbon pada spoiler bampar hadapan, skirt sisi dan diffuser bampar belakang, sistem kunci pintar, kamera undur, pembuka but belakang elektromagnetik, tip ekzos berkembar kemasan krom dan juga rim aloi 16-inci dengan tayar Yokohama Advan A13 195/50R16.

Pada bahagian dalaman pula pembeli Swift Sport di Malaysia menerima tempat duduk separa bucket dan roda stereng rata di bawah dengan upholsteri kulit dan serlahan benang merah, kemasan-kemasan serlahan merah-hitam pada panel pintu dan papan pemuka, serta set pedal aluminium.

Perincian lain yang turut dibekalkan termasuk cruise control, tuil brek tangan manual, panel instrumen analog dengan takometer latar belakang merah, skrin MID ditengah yang turut memberikan bacaan boost turbo dan daya G-Force, butang penghidup enjin dan juga sistem pendingin hawa automatik.

Manakala untuk infotainmen, Swift Sport pasaran Malaysia ini menerima pemain utama Touchscreen Media dengan skrin 7-inci bersama fungsi arahan suara dan hubungan Apple CarPlay, serta enam pembesar suara.

Bagi sistem keselamatan pula, Suzuki Swift Sport dibekalkan dengan enam beg-udara, cagak tempat duduk kanak-kanak Isofix, penderia parkir belakang, Hill Hold Assist, sistem brek ABS, EBD dan EBA, serta Program Kestabilan Elektronik (ESP).

Suzuki Swift Sport hanya ditawarkan dalam empat warna bagi pasaran tempatan iaitu Burning Red Pearl Metallic, Speedy Blue Metallic, Pure White Pearl, dan seperti biasa, warna hero Champion Yellow yang sama dengan warna jentera ‘works’ Suzuki untuk Junior World Rally Championship (JWRC).

Buat masa sekarang, kereta ini hanya boleh dibeli di bilik pameran pertama Suzuki Malaysia di bawah Naza Eastern yang terletak di Naza Automall Petaling Jaya. Pusat 3S flagship berkenaan menggunakan kawasan seluas 3,000 kaki persegi serta menampilkan “persekitaran yang terang dan bersemangat bersama pelbagai sumber interaktif.”