Kia Cerato facelift 2021 dilancar di Korea – penampilan diubah, tambahan kelengkapan, enjin masih sama

Kia Cerato facelift 2021 dilancar di Korea – penampilan diubah, tambahan kelengkapan, enjin masih sama

Kia Cerato facelift 2021 telah pun didedah beberapa minggu lalu, tapi kini barulah ia dilancarkan secara rasmi di Korea Selatan, dengan dikenali sebagai K3. Sedan segmen C ini mendapat sedikit perubahan luar, dalam, serta penambahan beberapa ciri teknologi, tetapi mekanikalnya masih lagi sama.

Seperti yang boleh dilihat dalam gambar sebelum ini, kita masih boleh mengenali ini adalah model Cerato dengan mudah meskipun nampak lebih moden. Gril “tiger nose” dijadikan lebih kecil dan lebar untuk ditemukan kepada perumah lampu dan di bawahnya terdapat kemasan krom.

Bukaan udara bawah pada bampar mempunyai bentuk lebih tajam, sementara di hujungnya terdapat lampu kabus LED yang diletakkan menyerong. Untuk lampu pula, unit utama yang lebih nipis kini mempunyai DRL dengan rekaan garis putus-putus di atas dan bawah, menggantikan rekaan empat bintik yang digunakan sebelum ini.

Pada bahagian belakang, lampu K3 facelift ini telah diubah dengan rekaan pencahayaan garis putus-putus seperti DRL hadapan, dan ini termasuk sekali dengan jalur lampu di tengah. Kemasan di bahagian bawah bampar nampak seperti mempunyai bentuk sama dengan gril “tiger nose” di hadapan sementara di bucu pula terdapat kemasan trapezoid yang turut menempatkan lampu kabus dan pemantul cahaya yang lebih kecil berbanding sebelum ini.

Sementara bahagian luar menerima perubahan yang jelas, bahagian dalam pula kebanyakannya masih dikekalkan. Walaubagaimanapun, masih terdapat beberapa perubahan termasuk brek parkir yang kini menggunakan jenis suis elektronik, skrin infotainmen jenis sesentuh dengan butang kawalan yang terletak dalam satu unit, serta panel instrumen dan roda stereng baru.

Kelengkapan bantuan lain yang ditambah pada model ini adalah termasuk pemula enjin kawalan jauh, kemas kini perisian atas talian, informasi navigasi, perkongsian kedudukan kenderaan serta servis Kia Pay untuk letak kereta dan minyak. Pada bahagian keselamatan, Cerato telah dipertingkat dengan ciri pemanduan semi autonomous Level 2 Highway Driving Assistance (HDA), yang memberikan Adaptive Cruise Control, Lane Centring Assist, pengesan penunggang basikal dan brek kecemasan, Reverse AEB, amaran pintu buka dan amaran penumpang belakang.

Kia Cerato facelift 2021 dilancar di Korea – penampilan diubah, tambahan kelengkapan, enjin masih sama

Bahagian mekanikal model ini tidak diusik, dengan pilihan enjin biasa masih kekal termasuk unit empat silinder NA Smartstream G1.6 MPI yang mampu menghasilkan kuasa 123 PS pada 6,300 rpm dan 154 Nm tork pada 4,500 rpm, dihantar kepada dua roda hadapan melalui transmisi CVT.

Untuk lebih kuasa, pelanggan boleh mendapatkan model hatchback lima pintu GT, yang menggunakan enjin turbo direct injection berkuasa 204 PS pada 6,000 rpm dan 265 Nm tork pada 1,500 hingga 4,500 rpm bersama padanan transmisi klac berkembar tujuh kelajuan. Sedikit kemasan merah ditambah pada gril serta keliling lampu kabus model ini, sementara bahagian belakangnya tidak berubah.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required