Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) telah mencatatkan rekod sejarahnya yang tersendiri apabila berjaya mencatatkan prestasi jualan tertinggi bagi April 2021, dengan sebanyak 1,872 unit kenderaan yang berjaya terjual. Momentum jualan syarikat ini berterusan meningkat sejak Januari lalu dan kini meletakkannya dalam posisi ketiga tertinggi bagi jenama bukan-nasional selama empat bulan berturut-turut.

Xpander terus mendominiasi segmen MPV bukan-nasional sejak Januari lalu dan kini telah mencatatkan jualan yang memberangsangkan iaitu melebihi 10,000 unit tempahan sejak ia dilancarkan pada November 2020. Model ini telah menyumbang sebanyak 982 unit atau 52% bagi jualan pada April lalu. Setakat ini, MMM telah menghantar 3,800 unit Xpander kepada pemiliknya di seluruh Malaysia.

“Kami sangat gembira dengan pekembangan jualan Xpander dan permintaan terhadapnya juga melebihi jumlah unit yang dibekalkan. Walaupun terdapat banyak cabaran yang dihadapi susulan pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sebelum ini, namun kami terus berusaha sebaik mungkin untuk memenuhi permintaan yang kukuh bagi Xpander, selain mempertingkatkan kapasiti produksi kami dan dalam masa yang sama mengekalkan tahap kualiti produk yang tinggi,” ujar CEO MMM, Tomoyuki Shinnishi.

Selain Xpander, trak pikap Triton turut menyumbang prestasi jualan yang memberangsangkan, dengan sejumlah 680 unit telah dihantar kepada para pelanggan pada bulan lalu, ini termasuklah dengan 142 unit daripadanya adalah varian Athlete yang merupakan barisan tertinggi dalam Triton yang dilancarkan baru-baru ini.

“Walau pun terdapat banyak penurunan dalam sektor ekonomi dan sentimen sekeliling yang menyebabkan kerugian disebabkan pandemik COVID-19, namun kami tetap berasa lega melihat penjualan kami yang tetap optimis dan terus bergerak ke arah positif. Kami sedar bahawa sebilangan besar pelanggan membeli kereta baharu sebelum pengecualian SST berakhir pada akhir Jun ini. Walau pun terdapat kekurangan bekalan, namun Mitsubishi tetap berusaha sebaik mungkin untuk memenuhi permintaan,” sambung Shinnishi lagi.