Selepas cawangan Padang Jawa dan Taiping, hari ini giliran cawangan Kota Kinabalu pula menerima nasib yang sama kerana terpaksa ditutup sementara akibat penularan wabak COVID-19.

Menurut Puspakom, keputusan ini diambil selepas kakitangannya telah disahkan positif COVID-19 dan proses pengesanan kontak juga sedang dijalankan. Semua kakitangan cawangan tersebut juga akan menjalani ujian saringan COVID-19, sementara mereka yang berhubung secara langsung dengan kakitangan tersebut telah diarahkan untuk menjalani kuaratin selama 14 hari.

“Puspakom telah mengambil langkah menutup cawangan di Kota Kinabalu, Sabah serta merta dan tiada operasi mulai 27 Mei 2021, bagi melakukan proses sanitasi dan pembersihan secara menyeluruh.

“Pembukaan semula cawangan ini akan diumumkan kelak melalui saluran media sosial kami. Pihak kami akan mendapatkan nasihat daripada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) berkaitan kenderaan yang tamat tarikh pemeriksaan dalam tempoh penutupan ini. Bagi pelanggan yang mempunyai temujanji di Puspakom Kota Kinabalu, semua bayaran temujanji pemeriksaan yang telah dibuat akan dipulangkan secara automatik,” ujar Puspakom menerusi kenyataan media yang dihantar.

Dalam masa yang sama, Puspakom turut akan sentiasa bekerjasama rapat dengan Kementerian Kesihatan Malaysia dalam menghadapi gejala ini.