Aplikasi berasaskan platform perkongsian kenderaan, Socar, membantu pihak Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dalam membanteras jenayah dan memastikan keselamatan masyarakat. Menurut syarikat terbabit dalam kenyataannya baru-baru ini berkata, pihaknya bekerjasama dengan PDRM dalam perkongsian maklumat bagi tujuan menyelesaikan kes.

“Kami gembira dapat menyokong polis dalam berkongsi maklumat bagi membantu menyelesaikan jenayah dengan lebih cepat, sehingga dapat memastikan keadilan buat mangsa jenayah, dan membantu mempromosikan masyarakat yang lebihn selamat dalam jangka masa panjang,” kata CEO Kumpulan Socar, Leon Foong. Buat setakat ini, menurut Socar, antara Julai 2020 dan Mac 2021, maklumat dari pihak mereka telah membantu PDRM menyelesaikan 34 kes.

Pertama kali dilancarkan pada 2011 di Korea Selatan, Socar diperkenalkan di Malaysia pada Januari 2018, dengan menawarkan 240 perkongsian kenderaan di sekitar Kuala Lumpur. Platform ini kemudiannya disertai dengan 50 unit Volkswagen Polo pada Mei tahun yang sama, dan kemudian Renault Zoe EV juga menyertai platform ini pada Disember 2019.

Pada April tahun lalu, Socar bekerjasama dengan Honda Malaysia dengan membekalkan 50 unit Honda City untuk sewaan sebulan kepada para barisan hadapan sebagai sokongan mobiliti dalam berhadapan dengan pandemik.