Honda Civic varian prestasi khas untuk pasaran Amerika Syarikat, Civic Si untuk generasi sebelum ini sememangnya ditawarkan dalam versi sedan dan coupe. Tetapi untuk model generasi baharu nampaknya ia hanya ditawarkan dalam bentuk badan sedan kerana Civic coupe sudah tidak lagi dihasilkan, dan Honda tidak akan menawarkan varian berkenaan dalam badan Civic Hatchback.

Perkara ini telah disebut dalam satu pertanyaan dan dijawab oleh akaun rasmi Twitter Honda Kanada dengan kenyataan “hanya versi sedan ditawarkan untuk Si”. Ia turut disahkan lagi dalam laporan oleh Autoblog yang menyatakan tidak akan ada Civic Si dalam badan Hatchback walaupun produksi model lima pintu generasi baharu berkenaan dibuat di Amerika Syarikat dan bukan lagi di UK.

Agak menghairankan sebenarnya mengapa Civic Si ini tidak ditawarkan dalam versi Hatchback kerana model berkenaan bukan sahaja menampilkan bentuk badan lebuh sporty, malah turut sememangnya ditawarkan dengan kotak gear manual enam-kelajuan.

Buat masa sekarang, Civic sedan 2022 dalam empat varian biasa hanya ditawarkan dengan kotak gear CVT, manakala model Si dengan kotak gear manual hanya dilaporkan akan dijual bermula Oktober nanti.

Juga masih tiada sebarang perincian berkenaan enjin yang akan menjana model Si berkenaan. Untuk model generasi sebelum ini, Civic Si menerima enjin 1.5 liter VTEC Turbo yang sama seperti model standard, tetapi ditala bagi menghasilkan 205 hp dan tork maksima 260 Nm.

Bagi model standard generasi ke-11, enjin VTEC Turbo yang sama sudah pun menjana 180 hp dan tork maksima 240 Nm, 6 hp/20 Nm lebih berkuasa dari model generasi ke-10. Jadi tak mustahil Si juga akan menerima lebih peningkatan kuasa kuda, atau mungkin sekadar menerima talaan yang diperhalusi.

GALERI: Honda Civic Sedan 2022

GALERI: Honda Civic Hatchback 2022