Kali pertama Volkswagen memberitahu mereka akan mengeluarkan van ID.Buzz kepada pasaran adalah empat tahun lalu, dengan menunjukkan model konsep terlebih dahulu. Sekarang dengan ID.3 dan ID.4 sudah memasuki fasa produksi, mungkin tiba pula waktu untuk ID.Buzz seterusnya.

Bukti kepada perkara ini sudah ada. Pengguna Instagram dengan nama @red.david telah menghantar gambar model prototaip dengan badan versi produksi kepada jurugambar risikan kami, CarPix. Model tersebut kelihatan hampir lengkap dan mempunyai banyak persamaan dengan model konsep I.D. Buzz Cargo yang didedah sebelum ini.

Sudah tentu, Volkswagen belum mahu menunjukkan semua bahagian van ini kepada orang ramai waktu ia diuji, dan mereka telah menggunakan pelekat bagi menyembunyikan logo jenama serta bentuk beberapa bahagian seperti gril. Lampu juga bukanlah lampu sebenar jika anda perhatikan lebih terperinci.

Di sebalik pelekat yang digunakan bagi memperdaya orang ramai ini, anda boleh melihat bentuk sebenar yang menghampiri model konsep. Bukan sahaja di hadapan, belakang juga sama. Selain daripada itu, kita juga boleh melihat ID.Buzz produksi ini duduk lebih rendah dan lebih pendek berbanding T6 Multivan di sebelahnya. Model ini dalam gambar adalah versi panel yang tidak mempunyai cermin tepi di belakang.

ID.Buzz menggunakan platform Modular Electric Toolkit (MEB) sama seperti ID.3 dan ID.4, dan pilihan enjin juga mungkin sama. Ini termasuklah motor elektrik 150 kW (204 PS) di belakang dalam keadaan standard, serta pilihan pacuan semua roda dengan tambahan motor di hadapan. Pada ID.4 GTX, versi pacuan semua roda mampu menghasilkan kuasa 80 kW (109 PS) dan memberikan kuasa keseluruhan 220 kW (299 PS). Pilihan bateri pula antara 48 hingga 111 kWh, dengan jarak gerak yang boleh mencecah 550 km.

GALERI: Volkswagen I.D. Buzz Concept