Toyota gantung sementara operasi kilang produksi di Thailand ekoran kekurangan bekalan komponen

Toyota gantung sementara operasi kilang produksi di Thailand ekoran kekurangan bekalan komponen

Toyota telah menghentikan operasi di tiga kilang pemasangannya di Thailand akibat kekurangan bekalan komponen. Kilang terbabit yang terletak di Ban Pho, Samrong dan Gateway digantung operasinya bermula Rabu lalu dan dijangka berlangsung sehingga 28 Julai ini. Menurut Toyota, pihaknya akan menilai keadaan dan memutuskan sama ada operasi akan disambung semula mulai 29 Julai, laporan Nikkei Asia.

Punca utama gangguan bekalan komponen ini adalah disebabkan wabak Covid-19. Sebuah kilang pembekal yang membekalkan kabel wayar untuk menyambungkan komponen elektrik, baru-baru ini terpaksa ditutup sementara kerana virus tersebut dikesan telah merebak di kilang terbabit.

Negara berkenaan mengalami lonjakan kes positif Covid-19 beberapa minggu kebelakangan ini, dengan rekod sebanyak 13,655 kes dilaporkan kelmarin. Antara langkah yang diambil oleh kerajaan negara berkenaan untuk mengatasi lonjakan tersebut termasuklah menutup sebilangan perniagaan di wilayah-wilayah yang terjejas. Walau bagaimana pun, kilang-kilang Toyota yang berada di kawasan tersebut tidak tersenarai dalam aktiviti yang dilarang.

Kilang-kilang itu pada awalnya dijadualkan ditutup dari 24 hingga 28 Julai kerana cuti tempatan, jadi jika syarikat tersebut dapat mengatasi masalah sumber sebelum 29 Julai, syarikat itu dapat mengurangkan pergantungan pengeluaran hanya tiga hari. “Operasi produksi untuk minggu depan akan ditentukan pada tahap selanjutnya,” kata syarikat itu melalui satu kenyataan yang dikeluarkan.

Ini merupakan kali kedua produksi kilang syarikat terbabit di Thailand terjejas akibat pandemik, di mana pertama kali ia berlaku pada tahun lalu, apabila operasi kilang terpaksa digantung ketika gelombang pertama pada Mac. Kapasiti pengeluaran untuk kilang-kilang berkenaan adalah sebanyak 760,000 unit setahun, namun pada tahun lalu, produksi hanya berjaya menghasilkan 440,000 unit sahaja. Separuh daripada kenderaan yang dipasang itu adalah untuk pasaran domestik, dan selebihnya dieksport ke pasaran global.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required