Barisan model BMW R18 yang baru sahaja dikemas kini beberapa bulan lalu kini ditambah dengan dua lagi varian iaitu R18 Transcontinental dan R18B. Kedua-duanya seperti mengikuti gaya motosikal cruiser Amerika Syarikat, dengan Transcontinental dipersiap sebagai jentera jelajah manakala R18B pula sebagai sebuah bagger yang lebih kemas dan bersih.

Kedua-dua model ini mendapat fairing hadapan dengan penghadang angin yang tidak boleh dilaras secara standard, tetapi unit pada R18B adalah lebih pendek sementara Transcontinental pula mendapat dua lampu tambahan berbentuk bulat.

Pada bahagian kokpit, terdapat empat tolok analog berbentuk bulat sementara di bawahnya pula terdapat satu skrin TFT 10.25 inci yang boleh memaparkan maklumat lain termasuk peta dan boleh disambungkan kepada telefon pintar.

Istimewa untuk dua varian baru R18 ini, BMW telah membuat kerjasama dengan pakar sistem bunyi dari United Kingdom, iaitu Marshall, dan ia dipasang dengan pembesar suara dua arah daripada jenama itu secara standard. Jika mahukan yang lebih baik, pemilik boleh mendapatkan sistem bunyi Marshall Gold Series Stage 1 dan Stage 2, yang dijual sebagai pilihan tambahan (sehingga empat pembesar suara dan 2 subwoofer).

Melalui kumpulan awal motosikal ini, BMW menawarkan versi “First Edition” di mana ia menggunakan warna hitam, bersama pinstripe warna putih, pakej kemasan krom serta tempat duduk yang dijahit dengan tulisan First Edition. Bahagian mekanikal lain bagi Transcontinental dan R18B ini adalah sama seperti R18 biasa, termasuklah enjin boxer 1,802 cc yang mampu menghasilkan kuasa 91 hp dan 158 Nm tork.

GALERI: BMW R18 Transcontinental

GALERI: BMW R18B