Tahun ini adalah tahun ke-35 sejak nama Supra digunakan pada model Toyota yang dilancarkan di Jepun. Bagi menyambut ulang tahun ini, Toyota telah memperkenalkan model istimewa GR Supra 35th Anniversary Edition.

Seperti ramai yang mungkin sudah tahu, nama Supra digunakan buat pertama kali pada model Celica liftback tahun 1978, yang juga dikenali sebagai Celica Supra (dipanggil sebagai Celica XX di Jepun). Ia terus digunakan pada model generasi kedua, tetapi bagi generasi ketiga, Celica dan Supra diasingkan dengan Supra menjadi model sendiri pada tahun 1986.

GR Supra 35th Anniversary Edition ini menggunakan asas daripada varian RZ dan SZ-R yang terdapat di Jepun, dan 35 unit dihasilkan untuk setiap satu varian. Walaubagaimanapun, untuk membelinya, pelanggan tidak boleh sekadar membuat tempahan seperti kereta biasa. Pertamanya, mereka perlu melalui satu cabutan khas terlebih dahulu.

GR Supra 35th Anniversary Edition versi RZ tidak mendapat sebarang perubahan mekanikal, dan ia masih menggunakan enjin enam silinder 3.0 liter turbo yang menghasilkan 387 PS (382 hp) dan 500 Nm tork. Cuma bahagian luarnya sahaja dicat dengan warna Matte Storm Grey, tempat duduk dibalut kulit warna merah dan diberikan pengecas telefon tanpa wayar.

Sementara itu, GR Supra 35th Anniversary Edition versi SZ-R dipasang dengan angkup brek warna merah, cermin sisi hitam, balutan Alcantara dan kulit di dalam serta pedal sport. Pelanggan juga boleh memilih lima warna badan termasuk Lightning Yellow. Pada bahagian teknikal, ia masih menggunakan enjin empat silinder 2.0 liter turbo berkemampuan 258 PS (255 hp) dan 400 Nm tork.

Kedua-dua versi GR Supra 35th Anniversary Edition ini dilengkapi dengan pacuan roda belakang, transmisi automatik lapan kelajuan, serta rim 19 inci yang dicat warna hitam matte. Bahagian dalam pula mempunyai kemasan gentian karbon, dan pada pemuka terdapat lencana “35th Anniversary”.

Untuk harga, GR Supra 35th Anniversary Edition versi RZ dijual pada harga 7.835 juta yen (RM300,375), sementara GR Supra 35th Anniversary Edition versi SZ-R pula berharga 6.535 juta yen (RM250,536). Permohonan untuk menyertai cabutan ini sudah pun dibuka sekarang, sehingga hujung bulan Ogos ini, dan keputusan cabutan akan diumumkan pada 7 September.