Sebelum ini, kita sudah sedia maklum yang Proton Persona dan Proton Iriz 2022 yang baru saja dilancarkan di sini telah menerima penarafan lima-bintang ASEAN NCAP bagi ujian semula yang dijalankan pada bulan Disember 2020. Dan hari ini, laman Youtube rasmi ASEAN NCAP kongsikan pula visual ujian yang dijalankan itu secara rasmi untuk tontonan umum.

Secara keseluruhannya, kedua-dua model terbabit mencatatkan mata terkumpul 84.13 mata untuk membolehkannya menerima penarafan tersebut. Ini disumbangkan oleh tiga kategori ujian seperti berikut, dengan mata pencapaian masing-masing; Adult Occupant Protection (AOP) – 44.88 mata; Child Occupant Protection (COP) – 21.90 mata; dan Safety Assist Technologies (SATs) – 17.36 mata.

Dengan perincian keputusan lengkap yang telah diumumkan, ini sedikit sebanyak memberi petunjuk bahawa dua model facelift berkenaan menampilkan perubahan yang agak ketara, memandangkan kedua-duanya dihantar sekali lagi untuk ujian semula seperti dinyatakan. Kebanyakan pengeluar biasanya akan menggunakan saja keputusan ujian sebelumnya untuk mana-mana model facelift yang sama.

Proton menghantar kedua-dua model terbaru ini untuk ujian semula, dengan protokol yang sama seperti dilakukan terhadap X70 dan X50 sebelum ini — ini bermakna, keputusan yang diraih oleh model facelift Iriz dan Persona ini menepati ujian dengan protokol tahun 2020 yang diguna pakai bagi penarafan keselamatan tersebut.

Untuk mengetahui lanjut penambahbaikan dan peningkatan yang telah dilakukan terhadap Proton Iriz 2022 dan juga Proton Persona 2022 ini, ikuti laporan pelancaran yang telah kami sediakan