Ford sekali lagi mengumumkan bahawa mereka akan menghentikan sementara operasi kilang mereka di Cologne, Jerman. Menurut laporan Automobilwoche, ia berikutan komponen dari pembekal modul pintu tidak dapat dihantar ke kilang berkenaan kerana vendor tersebut mengalami masalah bekalan cip semikonduktor dari syarikat pengeluar dari Malaysia.

“Kerana penghentian operasi produksi oleh pengeluar semikonduktor, produksi Ford Fiesta di kilang Cologne kami akan ditutup dari 23 hingga 28 Ogos,” kata jurucakap Ford kepada Automotive News Europe. “Kami berusaha untuk memulakan semula operasi secepat yang mungkin.”

Produksi Fiesta di kilang berkenaan sebelum ini pernah dihentikan berberapa kali sejak Mei lalu kerana bekalan cip yang terjejas. Oleh kerana bekalan modul pintu berkenaan yang terganggu, pekerja-pekerja yang baru sahaja kembali ke kilang selepas “bercuti” diminta untuk berkerja dalam masa yang lebih pendek untuk tempoh dua minggu bermula 17 Ogos. “Mungkin akan lebih lama,” tulis notis yang dikeluarkan oleh pihak pengurusan kilang berkenaan kerana bekalan masih dalam keadaan tidak menentu.

Ford mempunyai kira-kira 15,000 orang pekerja di kilang Cologne berkenaan (yang juga merupakan ibu pejabatnya untuk Eropah), di mana 5,000 daripadanya adalah staf yang bekerja di barisan produksi Fiesta. Tenaga kerja lain pula bertugas di pelbagai jabatan lain termasuk pembangunan, pentadbiran dan lain-lain. Satu lagi fasiliti Ford yang berada di Jerman adalah di Saarlouis, Saarland.

Masih tidak dapat dipastikan sama ada masalah ini berpunca dari pembekal semikonduktor yang beroperasi di Muar, Johor, yang kini terpaksa ditutup selama berberapa minggu. Kilang berkenaan masih tidak boleh beroperasi kerana tertakluk di bawah Pelan Pemulihan Negara (PPN), yang tidak membenarkan kilang bukan di bawah kategori perkhidmatan perlu (termasuk produksi kenderaan) untuk dibuka.

Naib presiden Bosch China, Xu Daquan (juga dikenali sebagai David Xu) berkata bahawa kebolehan Bosch untuk menghasilkan modul ESP/IPB, VCU, TCU dan juga pelbagai cip lain akan terjejas, kerana bekalan dijangka akan menurun sepanjang bulan Ogos ini. Beliau turut menyatakan bahawa lebih dari 3,000 pekerja kilang di Muar turut terjejas kerana gangguan kerja berkenaan.

Terdapat lebih dari 50 pengeluar semikonduktor dengan kilang yang terletak di Malaysia, dan Bosch adalah salah satu daripadanya selain Intel, Infineon, NXP dan Texas Instruments. Kapasiti pembungkusan dan ujian yang berada di Malaysia adalah mewakili 13% dari kapasiti keseluruhan global.