Di Eropah, Yamaha telah melancarkan versi khas untuk model sports mereka, yang menggunakan grafik lumba klasik warna putih dengan jalur merah di tepi. Ia dibuat pada model YZF-R1, R7, R3 dan R125 sempena menyambut ulang tahun ke-60 penyertaan Yamaha dalam World GP.

Grafik ini sudah digunakan oleh Yamaha pada jentera lumba factory mereka sejak tahun 1961 lagi, dan ia juga adalah grafik sama yang digunakan pada jentera 250 cc Phil Read waktu beliau memenangi Kejuaran Dunia serta Juara Pengeluar yang pertama untuk Yamaha pada tahun 1964.

Grafik ini terus digunakan sehingga tahun 80-an, waktu ia ditunggang oleh Eddie Lawson dan Wayne Rainey, dan selepas itu barulah Yamaha menukar grafik mengikut penaja. Selain grafik ikonik pada panel badan, rim pula menggunakan warna emas.

Motosikal siri World GP 60th Anniversary ini akan dijual sebagai satu pilihan variasi di samping model warna biasa di Eropah dan dijangka mula berada di pusat pameran di sana pada bulan November. Turut dikeluarkan adalah pelbagai lagi barangan gaya hidup seperti topi, baju dan jaket yang mengikut konsep sama.

Di Malaysia, R1 dan R7 tidak ada dijual oleh pengedar rasmi motosikal Yamaha, iaitu Hong Leong Yamaha Motor (HLYM), sementara R25 pula dijual pada harga RM19,988 sementara R15 pula RM11,988.