Aksesori aftermarket untuk pemilik trak pikap menjadikan kenderaan mereka lebih garang dan berkemampuan sememangnya ada banyak dalam pasaran, tetapi ini adalah penawaran terbaru daripada Rad yang berasal dari Thailand, untuk Toyota Hilux.

Contoh di dalam gambar ini menggunakan asas daripada varian Revo Double Cab, dan Rad memberikan modifikasi biasa yang boleh dijangka, dengan penggunaan suspensi Old Man Emu menjadikannya lebih tinggi, serta tayar mud-terrain agresif (tetapi rim besar dan tayar nipis).

Turut dimasukkan dalam senarai kelengkapan adalah lengkung tayar lebih lebar bersama panel tambahan pada badan kenderaan, bahagian hadapan yang direka semula untuk dimasukkan bersama bampar offroad dengan winch, bonet baru serta lampu di atas bumbung. Disebabkan sudah tinggi, ia disertakan dengan pemijak kaki yang boleh keluar dan masuk secara automatik.

Selain daripada penjualan aksesori secara berasingan, Rad juga menawarkan pakej pilihan lain yang termasuk kit badan lebar “Radpathfinder” bersama bahagian hadapan yang mempunyai gril spindle seperti model Lexus.

Di Malaysia, varian paling tinggi Toyota Hilux facelift 2021 adalah Rouge, di mana ia menggunakan badan double cab dan dikuasakan oleh enjin diesel turbo 2.8 liter 1G-FTV yang mampu menghasilkan kuasa 204 PS pada 3,400 rpm dan 500 Nm tork pada 1,600 hingga 2,800 rpm. Varian Hilux lain di Malaysia dikuasakan oleh enjin 2.4 liter 2GD-FTV dengan kuasa 150 PS pada 3,400 rpm dan 400 Nm tork dari 1,600 rpm hingga 2,000 rpm.

Tiga varian tertinggi Hilux di Malaysia mendapat Bluetooth, Apple CarPlay dan Android Auto, sementara bagi sistem keselamatan, semua varian double cab mendapat tujuh beg udara dengan VSC, Hill Start Assist Control, Emergency Stop Signal dan pengesan undur; varian 2.4G diberi kamera undur.