Toyota secara rasminya telah melancarkan Land Cruiser 300 di Australia. SUV terbaru ini mendapat sambutan hangat di Jepun, dengan senarai menunggu dikatakan mencecah hingga empat tahun. Ada enam varian ditawarkan, dengan harga bermula dari AUD$89,990 (RM274k) hingga AUD$138,790 (RM422k).

Semua varian yang dijual di sana menggunakan enjin F33A-FTV 3.3 liter turbo berkembar V6 diesel, yang menghasilkan 309 PS dan 700 Nm tork. Ini melibatkan peningkatan 37 PS dan 50 Nm berbanding enjin V8 sebelum ini. Enjin V6 ini dipadankan dengan transmisi automatik 10-kelajuan, dengan julat nisbah gear yang luas untuk menjadikan SUV ini mampu memberi pretasi off-road serta penggunaan minyak yang baik.

Ia turut melibatkan transfer case yang boleh mengurangkan masa tukar hingga 28%, dan Land Cruiser ini 18 mm lebih tinggi untuk stabil optimum. Differential lock di tengah juga adalah standard, seperti sistem kawalan Multi-Terrain Select (MTS). Ini menawarkan enam mod off-road, lima dalam high range dan empat dalam low range.

Bergantung kepada varian, ada paparan skrin infotainmen 12.3-inci apung, paparan kluster instrumen baru bersaiz tujuh-inci, konfigurasi tujuh-tempat duduk, serta ciri keselamatan Toyota Safety Sense.

Ini termasuklah ciri AEB dengan pengesanan pejalan kaki waktu malam, pengesan pengayuh (waktu siang), bantuan belok di persimpangan dan bantuan stereng. Kawalan Melayar Radar Dinamik juga tersedia, kini dengan fungsi pengurangan laju di selekoh.

Lain-lain sistem ADAS yang ada termasuk bantuan tanda jalan dan bantuan pengesan lorong dengan fungsi gegaran stereng. Ditawarkan standard ialah ciri lampu tinggi automatik, kamera undur dan 10 beg udara. Jaminan lima-tahun tanpa had juga standard, dengan pelanggan diberi pilihan untuk lanjutan pelindungan jaminan untuk enjin dan komponen pacuan hingga tujuh tahun.