Selepas beberapa siri teaser, Triumph Tiger Sport 660 akhirnya didedahkan kepada dunia. Ia cuma datang dalam satu versi standard sahaja, sementara jika pemilik mahukan sesuatu yang lebih bersesuaian dengan penggunaan, mereka boleh menambah pelbagai aksesori yang dijual secara berasingan.

Motosikal jenis adventure/tourer ini mengambil asas daripada Trident 660, dan hampir semua kelengkapan teknikalnya sama seperti model naked tersebut. Ini termasuklah enjin tiga silinder DOHC tiga silinder bersama kotak gear enam kelajuan yang mampu menghasilkan kuasa 81 PS pada 10,250 rpm dan 64 Nm tork pada 6,250 rpm.

Walaubagaimanapun, Tiger Sport 660 ini dijadikan lebih sesuai untuk tugas jelajah, yang membawa kepada perubahan panel badan serta tangki bahan api yang lebih besar (17.2 liter). Suspensi yang lebih tinggi (unit Showa sama seperti Trident 660 tetapi dengan jarak gerak 150 mm) juga menjadikan tempat duduknya lebih tinggi, iaitu 835 mm.

Pada bahagian meter, Tiger Sport 660 menggunakan unit TFT dengan rekaan unik khas untuknya, dan ia boleh disambung dengan sistem My Triumph Connectivity untuk memberikan fungsi sambungan kepada telefon pintar dan GoPro, setelah mendapatkan aksesori tambahan yang disediakan sebagai pilihan.

Melalui skrin ini juga anda boleh melihat pilihan dua mod tunggangan yang disediakan (Road/Rain), ABS serta kawalan cengkaman (boleh ditutup). Brek menggunakan set daripada Nissin, dengan cakera berkembar 310 mm dan angkup dua piston di hadapan, dan cakera 255 mm dengan angkup satu piston di belakang. Rim masih adalah unit 17 inci.

Di United Kingdom, Tiger Sport 660 dijual pada harga bermula 8,450 pound sterling (RM48,134) dan ia ditawarkan dalam tiga warna iaitu biru, merah dan kelabu. Untuk Malaysia pula, kami menjangkakan ia tidak akan mengambil masa yang lama untuk tiba, dan melihat kepada halaman media sosial rasmi pengedarnya di sini, harganya akan terletak antara RM44,900 ke RM59,900.

GALERI: Triumph Tiger Sport 660

GALERI: Triumph Tiger Sport 660 dengan aksesori