Honda HR-V e:HEV 2022 kini rasmi di Eropah — 1.5 liter i-MMD hibrid, 131 PS, 253 Nm, harga dari RM151k

2021 Honda HR-V e:HEV

Honda HR-V e:HEV 2022 akhirnya mula dijual di Eropah. Di sana, hanya ada sistem janaan i-MMD hibrid ditawarkan secara tunggal untuk pasaran itu, selari dengan komitmen pengeluarnya untuk memberi tumpuan terhadap kenderaan hibrid dan elektrik sahaja.

Tiga tingkat kemasan tersedia — Elegance, Advance dan Advance Style, dengan harga bermula dari 31,290 Euro (RM151k). Ini menjadikannya sedikit lebih mahal berbanding sebelum ini, tetapi itu boleh difahami kerana kini ia melibatkan sistem janaan hibrid yang lebih kompleks. Jika ingin mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana sistem ini berfungsi, baca huraian lengkapnya di sini.

Ia berkongsi enjin 1.5 liter i-MMD hibrid yang sama. Enjin kitaran Atkinson ini menghasilkan 107 PS pada 6,000 rpm dan 131 Nm tork dari 4,500 hingga 5,000 rpm. Motor Traction pula menghasilkan 131 PS dan 253 Nm tork. Ini menjadikannya 22 PS lebih berkuasa berbanding motor pada City RS.

Honda HR-V e:HEV 2022 kini rasmi di Eropah — 1.5 liter i-MMD hibrid, 131 PS, 253 Nm, harga dari RM151k

2021 Honda HR-V e:HEV

Kelengkapan standard termasuk lampu LED dengan DRL LED, rim 18-inci lima-jejari berkembar Black Cut dengan tayar 225/50, spoiler belakang bersepadu, lampu belakang kombinasi LED dengan jalur LED berterusan, empat sensor parkir di depan dan belakang, kamera pandang belakang, suis parkir brek elektronik dan sistem infotainmen sembilan-inci dengan Honda Connect dan Apple CarPlay tanpa wayar. Android Auto pula dengan sambungan wayar.

Model paling tinggi menerima naiktaraf sistem bunyi premium 10-pembesar suara, pengecas telefon tanpa wayar, kawalan pendingin automatik dua-zon, slot USB berkembar di belakang, cermin pandang belakang elektrokromik serta kerusi balutan kulit/fabrik dengan jahitan oren.

Advance Style juga menerima penyudah luaran eksklusif, seperti motif tiga-warna pada bahagian kiri gril, warna cat dua-tona, landasan pada bumbung, serta kemasan oren pada bahagian bawah pintu.

Honda HR-V e:HEV 2022 kini rasmi di Eropah — 1.5 liter i-MMD hibrid, 131 PS, 253 Nm, harga dari RM151k

2021 Honda HR-V e:HEV

Walaupun tahap kelengkapan berbeza, ciri keselamatan agak menyeluruh, dan hampir sama untuk semua penawaran. Ketiga-tiga varian dilengkapi dengan Honda Sensing sebagai standard, menawarkan kawalan melayar adaptif dengan ikutan kelajuan rendah, AEB, bantuan mengekalkan lorong, penghindaran tertukar lorong, pengesanan tanda trafik, serta kawalan pendikit penghindar perlanggaran depan dan belakang.

Turut ada ialah peninjau titik buta, kawalan menuruni curam (dari 3 km/j), lampu belokan aktif LED (model teratas sahaja), enam beg udara dan Isofix.