Sejak beberapa bulan yang lalu, Honda Europe telah menyiarkan beberapa teaser untuk sebuah model baru. Kini, tarikh pengenalan serta jenis motosikalnya sudah diketahui melalui video terbaru. Ia akan didedah kepada dunia 21 Oktober ini, dan merupakan sebuah motosikal touring.

Nama sebenar model tersebut tidak diberitahu, tetapi ramai yang menjangkakan ia adalah NT1100 (atau mungkin dipanggil sebagai CB1100X di Jepun) berdasarkan lukisan paten model berbentuk hampir sama yang pernah bocor sebelum ini.

Di dalam video teaser ini, kita juga boleh melihat beberapa bahagian tertentu motosikal tersebut, tetapi tidaklah secara penuh – sedikit di bahagian sana, sedikit di bahagian sini. Ia adalah sebuah motosikal touring berbentuk tinggi seperti CB500X, tetapi dengan enjin lebih besar serta lebih fokus kepada penggunaan atas jalan biasa sahaja.

Jika mengikut lukisan paten yang bocor sebelum ini juga, Honda akan menggunakan asas daripada Africa Twin untuk model touring ini, termasuklah enjin dua silinder 1.084 cc dengan pilihan transmisi manual enam kelajuan biasa atau DCT enam kelajuan.

Setakat ini, apa yang boleh jelas dilihat cuma motosikal tersebut mempunyai penghadang angin tinggi di hadapan, tempat duduk lebar untuk dua orang, boleh diletakkan dengan beg barangan, panel meter bertingkat seperti Africa Twin serta pemegang tinggi yang mudah dicapai.