Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) hari ini telah melancarkan Y16ZR Doxou Edition untuk pasaran Malaysia, dengan harga RM11,688 tidak termasuk insurans. Selain jaminan dua tahun atau 20,000 km, pelanggan juga akan menerima kunci cakera brek, serta set hadiah eksklusif Doxou yang terdiri daripada sijil pemilikan, visor rekaan khas dan lencana nombor keluaran.

Y16ZR menjadi model ketiga yang diperkenalkan dengan edisi Doxou, mengikuti Y15ZR serta NVX155 versi sama yang diperkenalkan pada tahun 2019. Warna edisi Doxou terbaru ini juga kelihatan berbeza, dengan menggunakan kombinasi biru muda, merah dan hitam.

Malaysia adalah negara pertama yang menerima ketibaan Y16ZR Doxou Edition ini, dan menurut HLYM, ia adalah model khas untuk pasaran negara kita dan akan dikeluarkan hanya 5000 unit sahaja. Jika sebelum ini, model versi Doxou turut dijual di negara lain seperti Vietnam.

Seperti yang boleh dilihat terus, perbezaan model ini hanya pada penampilannya, yang menggunakan grafik khas serta rim warna berbeza antara depan dan belakang. Selain daripada itu, ciri teknikal motosikal ini masih sama seperti Y16ZR biasa yang dijual pada harga RM10,888.

Yamaha Y16ZR dikuasakan oleh enjin satu silinder 155 cc, suntikan bahan api, SOHC dengan Variable Valve Actuation (VVA), yang digabungkan bersama transmisi enam kelajuan (klac slip & assist) untuk menghasilkan kuasa 17.7 hp pada 9,500 rpm dan 14.4 Nm tork pada 8,000 rpm. Ciri menarik lain yang ada padanya termasuk panel meter LCD, lampu LED, angkup brek dua piston di hadapan dan tangki bahan api 5.4 liter.