Honda SUV RS dipertonton, jadi petunjuk model ZR-V

Honda SUV RS dipertonton, jadi petunjuk model ZR-V

Taruhan terbaru Honda untuk Asia Tenggara akhirnya telah dipertontonkan dalam bentuk SUV RS Concept. Ini merupakan bayangan paling hampir bagi model produksi baru kelak yang akan menyaingi Daihatsu Rocky dan Toyota Raize (dan Perodua Ativa tentunya). Direka di Thailand, crossover kecil lima-tempat duduk ini baru saja didedahkan di Gaikindo Indonesia International Auto Show (GIIAS) 2021 dan kemungkinan besar akan ditawarkan untuk pasaran rantau ini kelak.

Perincian masih belum banyak yang diketahui, tapi kita tahu bahawa versi produksinya nanti — yang dikhabarkan akan dipanggil ZR-V — akan diasaskan daripada BR-V tujuh tempat duduk, dan dari kerangka sedan Amaze di pasaran India. SUV RS bagaimanapun tampil dengan rekaan lebih segar dan menarik sesuai untuk golongan belia.

Di depan, lampu utama tirus dan tajam yang mengalir terus ke bahagian gril yang menampilkan corak petak — mirip seperti yang dilihat pada Peugeot 3008. Wajah agresif ini didorong lagi oleh bukaan udara di tengahnya serta inlet menegak segi tiga yang ada.

Honda SUV RS dipertonton, jadi petunjuk model ZR-V

Bahagian sisi, ada garis bahu yang ringkas kelihatan. Tiang C pula tidak seperti teaser sebelum ini; ia tidak dihitamkan, sebaliknya diberikan warna badan dan dan bertemu bahagian bumbung yang hitam. Lampu belakang dengan kelebaran penuh, bampar belakang dengan bentuk yang ketara serta skid plate depan dan belakang menjadi pemangkin kepada imej sporty ini.

Honda belum mendedahkan sebarang spesifikasi, tetapi boleh diandaikan ZR-V akan berkongsi enjin 1.5 liter DOHC i-VTEC 121 PS/145 Nm dari BR-V dan CVT. Enjin City untuk pasaran Thailand juga mungkin boleh jadi calon yang layak, dengan enjin 1.0 liter turbocas tiga-silinder dengan 122 PS/173 Nm, serta mungkin juga versi e:HEV hibrid.

Kereta ini juga mungkin akan dilengkapi dengan Honda Sensing, termasuk AEB dan kawalan melayar adaptif. Di India, ZR-V boleh jadi akan menggantikan model WR-V. Apa pandangan tentang SUV RS Concept ini, cukup meyakinkan ke?

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required