Toyota Camry 2022 facelift untuk Malaysia ditunjuk dalam teaser, pelancaran pada 17 Februari

Toyota Camry 2022 facelift untuk Malaysia ditunjuk dalam <em>teaser</em>, pelancaran pada 17 Februari

Dilancarkan di Thailand November lalu, Toyota Camry facelift kini bakal tiba pula di Malaysia. Pengedarnya, UMW Toyota Motor telah mengeluarkan petunjuk bahawa pelancarannya akan dilakukan pada 17 Februari ini. Versi dikemaskini berkenaan ditawarkan selepas tiga tahun model XV70 generasi ketiga itu diperkenalkan pada 2018.

Tidak banyak yang boleh dilihat dalam gambar wajah depan yang ditunjuk ini, melainkan bukaan udara di tengah yang lebih ketara dan diapit oleh kerangka bentuk C di sisinya. Pembaharuan lain mungkin juga akan melibatkan rekaan rim baru dan lampu belakang dalam penyudah gelap.

Di dalam, perubahan dijangkakan lebih ketara, dengan tambahan skrin sentuh terapung untuk infotainmen berukuran sembilan inci. Kelengkapan bantuan pemandu Toyota Safety Sense 2.5+, yang kini melibatkan pengesan pejalan kaki waktu malam dan pengesan pengayuh basikal waktu siang serta kawalan melayar adaptif yang diperkemas antara hal yang akan termasuk sekali.

Toyota Camry 2022 facelift untuk Malaysia ditunjuk dalam <em>teaser</em>, pelancaran pada 17 Februari

Ada juga petunjuk kepada sistem janaan kuasa baru yang akan diperkenalkan untuk model berkenaan. Sebelum ini, Camry menggunakan enjin lama 2AR-FE 2.5 liter Dual VVT-i empat-silinder dengan transmisi enam-kelajuan dari model generasi ketujuh berbanding enjin Dynamic Force yang ditawarkan di pasaran lain.

Ketika itu, khabar angin mengatakan keputusan untuk menggunakan enjin lama tersebut adalah disebabkan oleh kekurangan bekalan enjin baru yang ada, yang kini semakin bertambah baik. Enjin Dynamic Force sejak itu sudah mula diperkenalkan di Malaysia untuk model RAV4 serta Lexus ES 250.

Jika ini menjadi kenyataan, Camry baru ini nanti akan menerima pertambahan kuasa. Dilengkapi dengan suntikan terus D-4S dan nisbah mampatan 13:1 serta mampu mencapai kecekapan suhu 40%, unit A25A-FKS ini menghasilkan 25 PS dan 15 Nm tork tambahan, memberikan 209 PS pada 6,000 rpm dan 250 Nm pada 5,000 rpm. Ini akan digandingkan dengan transmisi automatik Direct Shift lapan-kelajuan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required