Dalam masa beberapa minggu lagi, Yamaha akan melancarkan dua buah skuter elektrik di Eropah, iaitu Neo’s dan E01. Meskipun sudah banyak membekalkan penggerak elektrik kepada syarikat lain, termasuklah untuk basikal, dua model ini sebenarnya adalah antara motosikal elektrik terawal bagi Yamaha.

Pernah ditunjukkan sebagai sebuah prototaip dipanggil E02 di Tokyo Motor Show 2019, Neo’s adalah sebuah skuter elektrik kapasiti rendah yang kuasanya boleh disamakan seperti skuter enjin biasa 50 cc. E01 pula, menurut Yamaha lebih seperti skuter 125 cc.

Kedua-dua model elektrik ini mempunyai bentuk biasa sebuah skuter, tetapi diterapkan dengan rekaan yang lebih moden. Bagi Neo’s kita boleh melihat kelengkapan yang lebih ringkas, termasuk brek cakera di hadapan serta panel meter bulat kecil sahaja, sementara E01 mendapat brek cakera di belakang, pacuan tali sawat, panel instrumen lebih besar serta tempat duduk yang lebih luas.

Perincian lanjut dua skuter elektrik ini masih belum didedah, dan E01 juga masih belum mempunyai nama sebenar, tetapi Yamaha mahu menunjukkan kebolehgunaannya melalui kerjasama dengan syarikat perkongsian kenderaan di bandar-bandar besar Eropah. Menurut Presiden dan CEO Yamaha Motor, Eric de Seynes, pengenalan skuter elektrik ini adalah sebahagian daripada perancangan untuk “memberi inspirasi kepada pelanggan generasi baru.”

Bersama dengan Neo’s dan E01, Yamaha juga akan melancarkan B01, iaitu prototaip model hibrid yang menggabungkan fungsi basikal elektrik dengan prestasi sebuah moped. Model ini adalah satu konsep yang direka oleh Yamaha Motor Europe bersama rakan kongsi jangka masa panjang mereka, iaitu Fantic Motor dan Motori Minarelli.