Nampak gayanya cukai jualan dan perkhidmatan (SST) bagai tiada harapan untuk ‘bersambung cuti’ dan bakal tamat pada 30 Jun 2022. Terkini, UMW Toyota Motor telah mengeluarkan senarai harga yang disemak semula (efektif 1 April 2022) untuk tiga model semasanya iaitu Yaris, Vios dan Corolla.

Mulai 1 April ini, barisan Yaris pasaran Malaysia ditetapkan pada harga bermula seperti berikut:

 • Yaris 1.5J – RM73,800
 • Yaris 1.5E – RM83,300
 • Yaris 1.5G – RM87,600
 • Berbanding dengan harga sewaktu dilancarkan, ternyata ia meningkat masing-masing sebanyak RM2,860, RM2,920 dan RM2,792. Untuk makluman, ia adalah harga anggaran dan boleh berubah pada masa hadapan. Perbezaannya tidaklah melibatkan nilai yang besar dan tidak dipastikan adakah kenaikan harga tersebut juga bakal melibatkan peningkatan spesifikasi.

  Peruntukan untuk suku kedua bagi Yaris telah pun dipenuhi, jadi pelarasan harga ini dijangka untuk suku ketiga dan seterusnya. Di mana buat masa ini, tidak dipastikan adakah kerajaan akan melanjutkan tempoh pengecualian SST seperti yang diharapkan oleh kebanyakan syarikat pengeluar kereta.

  Ketiga-tiga varian Yaris dikuasakan oleh unit 2NR-FE 1.5 liter empat-silinder dengan Dual VVT-i yang mampu memberikan output 107 PS pada 6,000 rpm dan tork 140 Nm pada 4,200 rpm. Ia dipadankan dengan CVT (dengan mod Shiftmatic tujuh-kelajuan) yang menyalurkan pacuan ke roda hadapan.

  Untuk aspek keselamatan, varian E dan G menerima Toyota Safety Sense yang merangkumi sistem pra-pelanggaran (PCS), kepekaan ketibaan lorong (LDA), pemantauan titik buta (BSM) dengan Kepekaan Trafik Lintasan Belakang (RCTA) serta paparan pandangan panoramik 3D (PVM).

  Ia diberikan tiga pilihan warna luaran iaitu Red Mica Metallic, Platinum White Pearl dan Silver Metallic. Harga yang disebutkan itu turut didatangkan dengan waranti lima-tahun dengan perbatuan tanpa had secara standard.