Selepas tular banyak gambar gambar-gambar kenderaan dengan nombor pendaftaran Singapura yang mengisi petrol RON95 di sekitar Johor Bahru sejurus pintu sempadan dibuka bermula 1 April lalu, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) menyatakan bahawa mereka telah menerima tujuh aduan berhubung dakwaan penyelewengan petrol bersubsidi berkenaan.

Menurut Pengarah Penguat Kuasa KPDNHEP Azman Adam dalam laporan Bernama, kesemua kes berkenaan dilaporkan berlaku di Johor dan dua stesen minyak kini sedang disiasat, dan siasatan berkenaan sedang dimuktamadkan. Azman mengulas perkara tersebut dalam satu sidang media di Putrajaya semalam.

“Jika kuantiti petrol RON 95 digunakan pihak yang tidak berkelayakan, ia akan menjejaskan bekalan untuk rakyat kita sendiri,” kata Azman.

Selain dari membuat siasatan berkenaan aduan yang diterima, KPDNHEP turut telah menjalankan pemantauan rutin di stesen-stesen minyak sekitar Johor Bahru bermula 4 April lalu bagi memastikan kenderaan dengan nombor pendaftaran asing tidak menyalah guna petrol RON95 yang masih diberikan subsidi oleh kerajaan Malaysia.

Kementerian berkenaan turut menyeru orang ramai agar menyalurkan maklumat termasuk gambar serta lokasi stesen minyak, jika mereka terserempak dengan kenderaan bernombor pendaftaran asing mengisi petrol RON95. Aduan boleh disalurkan menerusi e-aduan KPDNHEP pada PAUTAN INI, WhatsApp di talian 019-2794317 atau talian bebas tol 1-800-886-800.

Buat masa sekarang petrol RON95 di Malaysia masih dijual pada harga RM2.05 seliter, di mana harga siling berkenaan boleh dikekalkan dengan subsidi yang diberikan oleh kerajaan. Sebagai perbandingan, petrol RON97 yang tidak diberikan subsidi kini sudahpun mencecah RM3.91 seliter.

Manakala di Singpapura, buat masa sekarang petrol RON95 dijual pada harga sekitar SG$3 (RM9.31) seliter dan RON 98 pula sekitar SG$3.47 (RM10.77) seliter. Larangan penjualan petrol RON95 kepada kenderaan bernombor pendaftaran negara asing sudah dilaksanakan sejak 1 Ogos 2010 bagi memastikan subsidi petrol yang diberikan hanya untuk rakyat Malaysia.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna , Datuk Seri Alexander Nanta Linggi dalam satu kenyataan pada Sabtu lepas juga mengingatkan pengusaha stesen minyak yang menjual petrol bersubsidi kepada kenderaan bernombor pendaftaran asing boleh dikenakan tindakan tegas.