Di India, Suzuki telah melancarkan sebuah motosikal adventure kapasiti rendah, iaitu V-Strom 250 SX. Mengikuti konsep rekaan V-Strom lain yang lebih besar, model 250 ini turut mempunyai kedudukan tinggi, paruh hadapan, penghadang angin tinggi serta tempat duduk luas, menyesuaikan ia dengan ciri adventure/touring.

Enjin yang digunakan pada V-Strom 250 SX ini sebenarnya adalah sama seperti Gixxer SF 250 dan Gixxer 250, iaitu unit satu silinder SOHC 249 cc dengan sistem penyejukan cecair dan suntikan bahan api, dipadankan bersama transmisi enam kelajuan dan mampu menghasilkan kuasa 26.5 PS pada 9,300 rpm dan 22.2 Nm tork pada 7,300 rpm.

Suzuki tidak menyatakan berapakah jarak gerak fork teleskopik serta monoshock yang digunakan pada V-Strom 250 SX ini, tetapi melalui dimensi yang dipaparkan, ia memang terletak lebih tinggi berbanding Gixxer 250 (naked), dengan tinggi tempat duduk 835 mm serta jarak dari tanah 205 mm.

Bagi menambahkan sedikit ciri lasak kepada motosikal ini, rimnya telah dinaik taraf dengan unit aloi 19 inci di hadapan dan 17 inci di belakang, dibalut dengan tayar pelbagai guna masing-masing bersaiz 100/90 dan 140/70. Tangki bahan api masih lagi bersaiz 12 liter (sama seperti Gixxer 250), manakala berat keseluruhannya pula adalah 167 kg.

Meskipun penampilan V-Strom 250 SX ini tidak begitu moden, ia masih diberikan dengan kelengkapan canggih termasuk panel instrumen digital yang boleh disambung kepada telefon pintar melalui bluetooth serta memaparkan informasi seperti notifikasi mesej dan panggilan, amaran melebihi had laju, petunjuk navigasi, waktu tiba di lokasi dan pelbagai lagi.

Kelengkapan lain pada V-Strom 250 SX ini adalah seperti soket pengecas USB, lampu LED depan dan belakang, penghadang tangan, pelindung bawah enjin, brek cakera depan dan belakang dengan fungsi ABS, peletak kaki dengan alas getah serta tapak beg barangan yang sudah tersedia di belakang.