Selepas model generasi keempat Hyundai Tucson didedahkan buat julung kali untuk peringkat global pada September 2020, masih belum ada petunjuk jelas bila SUV segmen-C berkenaan akan dilancarkan di Malaysia. Namun menerusi imej yang kami terima dari pembaca, Asyraf Sabry, nampaknya model berkenaan akan diperkenalkan di sini tak lama lagi.

Tucson generasi baharu ini ditawarkan dalam dua versi jarak roda pendek dan juga jarak roda panjang mengikut pasaran. Dan menerusi imej yang kami terima ini nampaknya Malaysia bakal menerima Tucson dalam versi jarak roda panjang seperti model pasaran Amerika Syarikat.

Ini kerana model yang dijumpai di Malaysia ini menampilkan kemasan krom di atas cermin suku sisi paling belakang iaitu di tiang-C yang lebih tebal, seiras dengan model jarak roda panjang pasaran Amerika Syarikat. Perincian lain antara kedua-dua versi berkenaan adalah serupa.

Dari segi dimensi, Tucson generasi keempat dalam versi jarak roda panjang ini dihasilkan dengan panjang keseluruhan 4,630 mm, 1,864 mm lebar, menjadikan ia 155 mm lebih panjang dan 15 mm lebih lebar dari model sebelumnya.

Jarak roda pula diukur sejauh 2,756 mm, atau 86 mm lebih panjang dari Tucson generasi ketiga. Keluasan bahagian penumpang naik 170 liter, manakala kapasiti kargo pula kini mencapai 1,096 liter atau 218 liter lebih besar dari Tucson sedia ada.

Juga di pasaran Amerika Syarikat, Tucson hadir dengan tiga varian enjin iaitu petrol NA, turbo hybrid dan juga plug-in hybrid (PHEV). Untuk model petrol NA, ia dibekalkan dengan enjin 2.5 liter Smartstream berkuasa 187 hp dan tork maksima 241 Nm dan digandingkan dengan kotak gear lapan kelajuan automatik untuk memacu roda hadapan.

Manakala untuk model hybrid dan PHEV, kedua-duanya dijana oleh enjin petrol turbo 1.6 liter berkuasa 177 hp dan tork maksima 254 Nm, bersama kotak gear enam-kelajuan automatik. Ia digandingkan dengan motor elektrik 44.2 kW, bagi menghasilkan kuasa keseluruhan 226 hp dan tork maksima 350 Nm.

Untuk model hybrid, motor berkenaan menerima bekalan kuasa elektrik dari pek bateri 1.49 kWj, dan Hyundai mendakwa penggunaan bahan apinya adalah 30% lebih efisien dari model petrol biasa, dengan bekalan tork 20% lebih tinggi.

Hyundai Tucson generasi keempat dalam versi jarak roda pendek (kiri) dan jarak roda panjang (kanan)

Manakala untuk model PHEV pula, ia diberikan pek bateri lebih berkuasa dengan kadar 13.8 kWj. Ini membolehkan Tucson PHEV bergerak dengan kuasa elektrik sepenuhnya dengan satu caj penuh bateri sejauh 45 km. Bateri berkenaan boleh di caj penuh dalam masa tidak sampai dua jam menggunakan pengecaj on-board.

Kelengkapan lain yang turut dibekalkan pada Tucson pasaran Amerika Syarikat tersebut termasuk skrin sesentuh 10.25-inci, panel instrumen digital sepenuhnya tanpa perumah dan juga penukar gear tanpa tombol dan hanya menggunakan butang seperti pada Sonata.

Manakala untuk keselamatan, Hyundai Tucson 2022 pasaran Amerika Syarikat ini menerima sistem bantuan pemanduan Hyundai Smartsense yang terdiri dari sistem Bantuan Pengelak Pelanggaran Hadapan bersama pengesan pejalan kaki dan penunggang basikal, Bantuan Kekal Lorong, Bantuan Lampu Tinggi, Amaran Perhatian Pemandu, dan Amaran Penumpang Belakang – kesemua ini hadir sebagai ciri standard.