Pengedar rasmi kenderaan Mazda di Malaysia, Bermaz Motor telah mempertontonkan awal model MX-30, sebelum ia dilancarkan pada suku keempat tahun ini. Kereta elektrik ini pertama kali didedahkan di Tokyo Motor Show 2019, dan sudah pernah dilihat atas jalan raya Malaysia Disember lalu.

Penggerak elektrik yang digunakan pada MX-30 ini dipanggil sebagai e-Skyactiv, di mana ia terdiri daripada bateri lithium ion 35.5 kWh, 355 volt serta motor elektrik berkuasa 145 PS (143 hp atau 107 kW) dan 271 Nm tork, yang dipadankan bersama transmisi satu kelajuan.

Berkenaan prestasi, crossover ini boleh melakukan pecutan 0-100 km/j dalam masa 9.7 saat, dengan kelajuan maksimum 140 km/j manakala untuk jarak gerak, dengan cas penuh, ia boleh pergi sehingga 199 km.

MX-30 datang dengan pengecas AC Type 2 yang boleh digunakan sehingga 6.6 kW, dan apabila menggunakan wallbox pada kadar maksimum, baterinya akan mengambil masa lima jam untuk penuh. Sebagai alternatif, terdapat juga pengecas pantas DC dengan soket CCS2, yang boleh menaikkan kadar bateri dari kosong ke 80% dalam masa 36 minit menggunakan input 40 kW.

Berkongsi platform yang sama, serta saiz yang hampir dengan CX-30, MX-30 ini dijadikan berbeza dengan rekaan unik di sekeliling badannya. Paling menarik perhatian adalah pintu belakang yang terbuka secara ‘suicide‘, seperti RX-8.

Menggunakan rekaan papan pemuka yang lebih mendatar dan bergaris lurus, MX-30 turut dipasang dengan tiga skrin iaitu untuk panel instrumen, infotainmen dan pengawal suhu (unit di bawah, berhampiran tombol gear). Bahagian kabin ini juga ada menggunakan bahan kitar semula termasuk pada tempat duduk dan panel pintu.

Kami diberitahu, model yang dipamerkan ini adalah mengikut spesifikasi dari United Kingdom, dan ia datang dengan rim 18 inci, balutan tempat duduk coklat/kelabu, tempat duduk larasan kuasa, bumbung suria boleh buka, pendingin hawa automatik, panel instrumen digital tujuh inci, skrin infotainmen 8.8 inci serta sistem bunit Bose 12 pembesar suara.

Untuk sistem keselamatan, ia dilengkapi dengan tujuh beg udara, ABS, EBD, Brake Assist, Dynamic Stability Control, Traction Control dan ISOFIX. Sistem aktif pula terdiri daripada Smart Brake Support (Autonomous Emergency Braking), Mazda Radar Cruise Control, Blind Spot Monitoring, Cross Traffic Alert dan kamera 360 darjah. Spesifikasi model pasaran Malaysia masih belum ditetapkan.

Daripada aspek praktikaliti, MX-30 menyediakan ruang but 332 liter manakala tempat duduknya pula boleh dilipat 60:40 untuk menjadikan ruang keseluruhan 1,137 liter. Tiada ruang kosong di bawah hud kerana ia masih digunakan untuk menempatkan motor elektrik serta kelengkapan lain.

Harga rasmi MX-30 pasaran Malaysia masih belum diumumkan, tetapi pengerusi eksekutif Bermaz Auto, Datuk Seri Ben Yeoh memberitahu bahawa syarikat kini sedang berusaha untuk membawanya dengan harga bawah RM200,000, mengambil kira insentif untuk EV sekarang.

Jika mengambil kira harga tersebut, pesaing terdekat MX-30 adalah Kona Electric, yang dilancarkan November lalu dan ditawarkan dalam tiga varian, dengan dua kapasiti bateri (39.2 dan 64 kWh), serta harga antara RM149,888 ke RM199,888. Varian asas Hyundai Ioniq 5, MINI Cooper SE dan Nissan Leaf juga terletak pada harga bawah RM200k.