Pengedar rasmi motosikal SYM di Malaysia, MForce Bike Holdings Sdn Bhd memperkenalkan grafik baru untuk VF3i, yang terdiri daripada padanan warna oren dan hitam. Harganya adalah RM9,938 tidak termasuk insurans (sama seperti versi LE sebelum ini) sementara warna biasa dijual pada harga RM9,338).

Diangkat sebagai kapcai dengan enjin berkapasiti paling besar dari kilang, VF3i dipacu oleh enjin satu silinder 183 cc SOHC penyejukan cecair bersama padanan tranmsisi enam kelajuan untuk menghasilkan kuasa 19.7 hp pada 9,000 rpm dan 17.4 Nm tork pada 7,500 rpm.

Selain daripada itu, model ini juga mempunyai kelebihan dalam segmen kapcai kerana dilengkapi dengan sistem brek ABS one channel pada roda hadapannya (sama seperti VF3i Pro V3 dan VF3i 185 LE). Kelengkapan brek itu sendiri terdiri daripada cakera dengan angkup dua piston di hadapan dan cakera dengan angkup satu piston di belakang.

Selain daripada itu, motosikal ini juga dilengkapi dengan lampu LED depan dan belakang, panel meter gabungan LCD dan analog, tangki bahan api tujuh liter, fork teleskopik, monoshock, rim 17 inci dengan tayar 90/80 di hadapan dan 120/70 di belakang serta pemula enjin elektrik.

Model berwarna baru ini sudah mula berada di wakil pengedar motosikal SYM di seluruh negara dan ia diberikan dengan jaminan selama dua tahun atau 20,000 km.