Toyota Vios generasi keempat yang baru didedahkan di Thailand (dipanggil sebagai Yaris Ativ) awal bulan lalu menggunakan platform Daihatsu New Global Architecture (DNGA) sama seperti Perodua Ativa dan Alza dalam pasaran kita. Katakanlah kalau Perodua bercadang untuk membuat satu sedan segmen B dengan menggunakan asas daripada Vios terbaru ini, agak-agak bagaimana rupanya?

Jika sukar untuk anda bayangkan, ini dia ada lukisan digital yang dihasilkan oleh Theophilus Chin, yang menunjukkan sebuah sedan Perodua dengan konsep rekaan dari Vios. Seperti yang boleh anda lihat, beliau bukan setakat menukar logo sahaja, tetapi juga bahagian-bahagian lain supaya lebih bersesuaian dengan model lain dalam barisan produk Perodua.

Antara yang dimaksudkan adalah seperti gril lebih besar dengan bahagian dalam seperti Alza, lampu hadapan lebih nipis, kemasan warna perak di sepanjang garisan bonet yang bersambung dengan lampu serta bukaan udara di bucu bampar yang lebih kecil.

Di bahagian belakang, lampu serta penutup but nampak masih dikekalkan dari Vios, tetapi bampar direka semula untuk mempunyai lekuk yang lebih ke dalam dan bukaan udara hiasan di bucu dijadikan lebih menegak dan nipis. Bahagian bawah bampar pula tidak lagi mempunyai kemasan seperti diffuser.

Apa pendapat anda dengan rekaan sedan Perodua kedua yang dihasilkan oleh Theo ini, dan boleh diletakkan di atas Bezza kerana saiznya yang lebih besar? Adakah ia nampak lebih menarik berbanding Vios baru itu?