Kali terakhir diberi peningkatan pada Mac lalu, Yamaha XMax 250 pasaran Malaysia kini disediakan dengan dua warna baru iaitu merah dan hijau matte. Harga cadangan yang dikeluarkan oleh Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) untuk skuter ini adalah RM22,298 tidak termasuk insurans, sekaligus menunjukkan sedikit peningkatan berbanding harga terakhirnya iaitu RM21,998.

Selain warna, bahagian lain XMax tidak berubah, bermula dengan enjin satu silinder 250 cc suntikan bahan api bertaraf Euro 4, yang mampu menghasilkan 22.5 hp pada 7,000 rpm dan 24.3 Nm tork pada 5,500 rpm, dan disampaikan kepada roda belakang melalui transmisi automatik tali sawat.

Rim XMax mempunyai saiz berbeza, dengan di hadapan menggunakan unit 15 inci yang dibalut tayar 120/70 sementara di belakang menggunakan saiz 14 inci, dibalut tayar 140/70. Suspensi terdiri daripada fork teleskopik biasa di hadapan dan dua penyerap hentak di belakang.

Brek cakera hadapan dan belakang skuter ini datang dengan sistem ABS, sementara tangki bahan apinya pula berkapasiti 13.2 liter. Selain terdapat ruang simpanan kecil di bawah bahagian pemengang, di bawah tempat duduk pula tersedia ruang yang boleh menempatkan dua buah helmet.

Kelengkapan lain yang terdapat pada XMax adalah soket pengecas USB di ruang simpanan bawah pemegang, lampu LED dengan DRL, panel instrumen padanan analog dan digital (LCD), sistem kawalan cengkaman serta sistem kunci pintar.

Setiap pembelian datang dengan jaminan dua tahun atau 20,000 km, dan kunci cakera brek yang bernilai RM100 secara percuma.