Kawasaki Z900RS tiba di Malaysia – CBU, RM63,800

Kawasaki Z900RS tiba di Malaysia – CBU, RM63,800

Semasa lawatan ke kilang Modenas di Gurun, Kedah Jun lalu, kami telah diberitahu bahawa empat model Kawasaki yang diimport sepenuhnya (CBU) akan diperkenalkan tahun ini. Bersempena dengan perlumbaan MotoGP yang berlangsung hujung minggu ini di Litar Sepang, kesemua model tersebut telah dilancarkan dengan harganya didedah.

Salah satu daripadanya adalah Z900RS, iaitu sebuah model bergaya klasik, tetapi dengan kelengkapan moden dan enjin empat silinder 848 cc sama seperti Z900, dipadankan bersama transmisi enam kelajuan (klac slip and assist) dan mampu menghasilkan kuasa 111 hp pada 8,500 rpm dan 98.5 Nm tork pada 6,500 rpm.

Suspensi motosikal ini terdiri daripada fork dan monoshock yang boleh dilaras, sementara breknya pula menggunakan tetapan cakera 300 mm berkembar dengan angkup empat piston di hadapan dan tetapan cakera tunggal di belakang. Berat keseluruhan model yang berbentuk klasik ini adalah 215 kg dan ia dilengkapi dengan tangki bahan api 17 liter.

Bagi model baru yang dijual melalui EMOS ini, harga yang ditetapkan adalah RM63,800, dan ia akan mula berada di wakil pengedar sah Kawasaki bulan hadapan (November 2022). Sebelum ini, Z900RS juga ada dipasarkan di Malaysia di bawah Kawasaki Motor Sdn Bhd (KMSB), tetapi harganya lebih tinggi, iaitu RM69,319.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required