Ford Kuga facelift tiba di Amerika Syarikat – ditambah dengan pilihan ST-Line, enjin EcoBoost, hibrid, PHEV

Ford Kuga facelift tiba di Amerika Syarikat – ditambah dengan pilihan ST-Line, enjin EcoBoost, hibrid, PHEV

Ford Kuga, yang juga dikenali sebagai Escape di Amerika Syarikat, telah diberikan facelift selepas tiga tahun ia diperkenalkan kali pertama untuk pasaran (2019). Pada bahagian luar, perubahan diberikan pada bahagian gril, lampu utama LED, DRL, bampar, lampu belakang serta rim.

Kemudiannya, SUV saiz sederhana ini ditawarkan dalam satu pilihan baru iaitu ST-Line. Ia dilengkapi dengan kemasan hitam pada bahagian luar, spoiler belakang, serta bahagian bawah bampar dan kemasan tepi lengkuk roda warna sama seperti badan. Varian lain yang disediakan adalah Base, Active, Platinum dan Plug-in Hybrid.

Di dalam, Kuga facelift ini menerima sistem infotainmen SYNC 4, dengan sokongan untuk Android Auto dan Apple CarPlay tanpa wayar. Ia juga disambungkan kepada skrin sesentuh yang lebih besar, iaitu 13.2 inci, sementara di hadapan pemandu terdapat skrin 12.3 inci untuk panel instrumen.

Bergantung kepada varian yang dipilih, Kuga facelift ini boleh datang dengan ciri seperti Evasive Steering Assist, Adaptive Cruise Control dengan Stop & Go, Predictive Speed Assist, kamera 360 darjah, pengesan undur, Cross Traffic Braking, pad pengecas tanpa wayar dan Co-Pilot 360 bersama Intersection Assist 2.0 dan Blind Spot Assist.

Untuk enjin, pilihan bermula dengan unit petrol tiga silinder 1.5 liter turbo, yang boleh didapati dengan pacuan roda hadapan atau semua roda, dan mampu menghasilkan kuasa 181 hp/258 Nm. Kemudiannya, turut ditawarkan adalah enjin empat silinder 2.0 liter EcoBoost berkuasa 250 hp/380 Nm, tetapi hanya boleh didapati dengan pacuan AWD. Bagi kedua-dua enjin EcoBoost ini, transmisinya menggunakan unit automatik lapan kelajuan.

Ford Kuga facelift tiba di Amerika Syarikat – ditambah dengan pilihan ST-Line, enjin EcoBoost, hibrid, PHEV

Dua pilihan enjin lain menggunakan bantuan elektrik, dan terdiri daripada enjin empat silinder Atkinson-cycle 2.5 liter Duratec berkuasa 165 hp dan 210 Nm, dipadankan bersama transmisi eCVT. Bagi versi hibrid biasa, ia ditawarkan dalam pacuan FWD atau AWD, dan mampu menghasilkan kuasa sehingga 210 hp.

Pilihan terakhir adalah plug-in hybrid, yang menyediakan pemanduan elektrik penuh sehingga 60 km, pacuan FWD dan berkuasa 221 hp. Apabila menggunakan pengecas AC Level 1 110 volt, baterinya memerlukan masa 10 hingga 11 jam untuk penuh, sementara apabila menggunakan pengecas Level 2 240 volt pula, ia cuma mengambil masa 3.5 jam.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required