BYD Atto 3 di M’sia – tempahan awal dibuka dengan bayaran RM1.5k, harga dijangka RM150k ke RM170k

BYD Atto 3 di M’sia – tempahan awal dibuka dengan bayaran RM1.5k, harga dijangka RM150k ke RM170k

Selepas mengumumkan pelancaran BYD Atto 3 akan dilakukan pada 9-11 Disember, Sime Darby Motors kini membuka tempahan awal untuk crossover elektrik tersebut dengan bayaran cuma RM1,500. Ia bagaimanapun hanya untuk 100 unit pertama sahaja.

Atto 3 merupakan salah satu daripada beberapa model BYD yang sah bakal dijual di Malaysia, dan crossover elektrik penuh ini ditawarkan dengan dua pilihan kapasiti bateri. Pilihan pertama ialah pek 49.92-kWh yang menawarkan jarak hingga 345 km mengikut kitaran WLTP (410 km jika mengikut NEDC), sementara pilihan kedua ialah unit 60.48 kWh yang mampu memberikan jarak hingga 420 km (480 km bagi NEDC).

Kedua-dua pek bateri Blade EV yang dibangunkan sendiri oleh BYD ini menyalurkan kuasa kepada motor elektrik yang terletak di hadapan, mampu menghasilkan sehingga 204 PS (201 hp atau 150 kW) dan tork 310 Nm. Atto 3 menyokong pengecasan AC (sambungan Type 2) sehingga 7 kW, serta pengecas pantas DC (sambungan CCS2) dengan kadar maksimum antara 70 kW atau 80 kW mengikut kapasiti bateri. Kapasiti paling tinggi boleh mencapai status pengecasan 0-80% dalam 45 minit.

Harga dan spesifikasi rasmi hanya akan didedahkan sewaktu pelancaran, tetapi harganya dijangka berada antara RM150k hingga RM170k. Harga ini meletakkan BYD Atto 3 ini dalam lingkungan hampir sama seperti Hyundai Kona Electric yang berharga dari RM156k hingga RM208k.

Malahan, harga jangkaan Atto 3 ini juga memberikan persaingan buat GWM Ora Good Cat, satu lagi model EV dari China yang baru sahaja dilancar semalam pada harga antara RM140k ke RM170k. Jarak gerak yang mampu ditawarkan oleh hatchback elektrik ini boleh mencecah 500 km.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required