Yamaha telah melancarkan sebuah skuter baru di Taiwan, dipanggil sebagai Augur. Ia adalah sebuah skuter saiz sederhana, seperti NMax dan NVX, tetapi dengan rekaan futuristik serta kelengkapan yang canggih.

Kesemua lampu skuter ini menggunakan unit LED, dengan bahagian hadapannya terdapat pencahayaan DRL unik berbentuk garis cabang tiga dan di tengahnya terdapat lampu utama. Menariknya lampu utama tersebut, ia dilengkapi dengan fungsi Y-LLA, iaitu menyala ke arah tepi apabila membelok.

Kemudiannya, satu lagi fungsi tambahan lampu tersebut adalah penunggang boleh menukar warnanya, daripada putih kepada kuning menggunakan butang yang terdapat di bahagian pemegang. Fungsi ini berguna apabila jalan berkabus atau hujan.

Menggerakkan skuter ini adalah enjin satu silinder, suntikan bahan api, 155 cc VVA, tetapi jumlah kuasanya tidak didedahkan. Enjin ini boleh dihidupkan dengan menggunakan kunci pintar dan dilengkapi dengan sistem start/stop dengan Smart Motor Generator.

Kedua-dua brek hadapan dan belakang skuter ini menggunakan tetapan cakera, dan datang lengkap bersama ABS. Menambah lagi ciri keselamatannya adalah sistem kawalan cengkaman untuk tayar belakang. Rim adalah bersaiz 13 inci, dengan tayar 120/70 di hadapan dan 130/70 di belakang.

Suspensi terdiri daripada fork teleskopik di hadapan, dan dua penyerap hentak biasa di belakang, sementara tangki bahan api pula berkapasiti 6.1 liter. Di bahagian kokpit terdapat panel TFT 4.3 inci berwarna penuh, yang boleh disambung kepada telefon pintar melalui bluetooth untuk tambahan informasi.