Yamaha tunjuk R3 boleh gerak dan imbang sendiri

Yamaha tunjuk R3 boleh gerak dan imbang sendiri

Yamaha telah menyiarkan satu video menunjukkan pembangunan sistem motosikal imbang sendiri yang digelar sebagai AMSAS (Advanced Motorcycle Stability Assist System). Ia dipasang pada sebuah R3 dan diuji dalam kawasan tertutup bersama beberapa pemerhati.

Menurut Yamaha, AMSAS direka untuk “memberikan rasa penyatuan antara penunggang dan motosikal yang selesa dan tenang kepada semua orang” dan dapat menstabilkan motosikal secara sendiri pada kelajuan 5 km/j ke bawah, iaitu satu lingkungan laju yang memerlukan kemahiran tinggi pada penunggang.

Bentuk asal R3 yang digunakan untuk AMSAS ini masih lagi sama seperti R3 biasa, tetapi penggeraknya nampak seperti telah ditukar kepada motor elektrik dan tiada lagi klac tangan serta ekzos.

Dalam video itu dinyatakan bahawa sistem ini terdiri daripada fungsi kawalan untuk pacuan dan kawalan stereng/pemegang. Anda boleh melihat kelengkapan sistem ini di bahagian roda hadapan (pemacu), bawah motosikal (pengimbang) dan tengah pemegang (stereng).

Setakat ini Yamaha menyatakan sistem ini masih lagi dalam ujian dan tiada kenyataan sama ada ia akan dipasang pada motosikal produksi. Sistem ini juga diberitahu dapat dikembangkan lagi untuk menjadi satu sistem keselamatan yang boleh membantu motosikal mengelak kemalangan.

Teknologi motosikal imbang sendiri ini bukanlah sesuatu yang baru bagi Yamaha kerana sebelum ini mereka juga pernah menunjukkan teknologi sama pada motosikal konsep yang dipanggil sebagai Motoroid, tetapi model tersebut mempunyai rekaan yang lebih futuristik sementara R3 ini pula menunjukkan sistem tersebut boleh dipasang pada model sedia ada dengan ubah suai minimum.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required