Masuk ke era kenderaan elektrik penuh (EV), nampak motosikal kecil dari Honda iaitu Super Cub masih terus kekal dalam pasaran – memperkenalkan Honda Cub e: iaitu motosikal elektrik penuh yang diispirasikan dari moped Super Cub! Model ini diperkenalkan sekali dengan Honda DAX e: dan Zoomer e:, versi elektrik dengan dua lagi motosikal kompak ikonik Honda iaitu DAX dan Zoomer.

Walau bagaimanapun, Cub e:, DAX e: dan Zoomer e: ini buat masa sekarang dihasilkan khas untuk pasaran China. Honda masih belum mengumumkan sebarang spesifikasi berkenaan ketiga-tiga model ini, tetapi ia disahkan diklasifikasikan sebagai EB (Basikal Elektrik) di China yang dihasilkan dengan kelajuan maksimum di bawah 25 km/j.

Dengan mengambil inspirasi dari rekaan model-model funky dan ikonik sebelum ini yang digabungkan dengan perincian serta kelengkapan terkini, ketiga-tiga EB baharu Honda ini disasarkan untuk menawarkan nilai-nilai baharu serta lebih kejutan kepada pembeli-pembeli muda di China.

Honda Zoomer e: (kiri) dan DAX e: (kanan)

Tiga model baharu EB ini juga merupakan permulaan untuk rancangan Honda bagi memperkenalkan lebih dari 10 motosikal elektrik untuk pasaran global menjelang 2025. Ia juga merupakan sebahagian dari rancangan Honda untuk memperkenalkan lima model EB dan Motosikal Elektrik (EM) dari sekarang hingga 2024 ke pasaran Asia, Eropah, Jepun dan China.

Namun Honda turut mengesahkan bahawa tiga model EB baharu ini tidak akan dilancarkan ke pasaran Jepun.