MITI sedang berbincang dengan Proton dan Perodua bagi percepatkan EV mampu milik untuk rakyat

MITI sedang berbincang dengan Proton dan Perodua bagi percepatkan EV mampu milik untuk rakyat

Dalam sesi penggulungan perbahasan Usul Menjunjung Kasih Titah Diraja di Dewan Rakyat semalam, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz menjelaskan kementeriannya (MITI) kini sedang berbincang dengan dua jenama automotif nasional iaitu Proton dan Perodua untuk mempercepatkan pengeluaran kenderaan elektrik nasional dan menawarkan pilihan kenderaan elektrik (EV) mampu milik, lapor Bernama.

Walau bagaimanapun, Tengku Zafrul masih belum memberikan perincian lanjut berkenaan perbincangan tersebut, tetapi menjelaskan bagi memberikan lebih pilihan EV dalam pasaran tempatan, MITI kini menambahbaik garis panduan semasa permit import (AP) dengan memberikan fleksibiliti ke atas kuantiti maksimum pengimportan kenderaan secara yang dipasang sepenuhnya (CBU).

Langkah tersebut dibuat adalah untuk kajian pasaran pra-pemasangan (Market Research Pre-Assembly – MRA) untuk EV supaya syarikat-syarikat pemasangan tempatan lebih berpeluang menilai keperluan pasaran baharu untuk segmen EV sebelum memulakan pengeluaran.

MITI sedang berbincang dengan Proton dan Perodua bagi percepatkan EV mampu milik untuk rakyat

Sebelum ini Proton dan Perodua sudah pun mengumumkan halatuju EV masing-masing. Bagi Proton, model EV pertamanya dijangka bakal muncul di pasaran pada 2027 kerana syarikat berkenaan perlu menentukan teknologi yang paling boleh diterima, mudah diselenggara, dan mampu dimiliki oleh penggunanya.

Proton kini telah memulakan usahanya kearah itu dengan menghantar pasukan pertama ke Hangzhou, China pada Disember lalu untuk ditempatkan di Institut Penyelidikan Geely di Ningbo bagi dilatih dalam pelbagai bidang yang melibatkan pembangunan, penyepaduan, pembuatan, dan jualan serta perkhidmatan untuk kenderaan generasi baharu termasuk EV yang bakal diperkenalkan secara beransur-ansur oleh Proton selepas ini.

Sebelum memperkenalkan EV dalam pasaran, Proton terlebih dahulu bakal menawarkan pelanggan di Malaysia dengan model-model yang dilengkapi teknologi hibrid ringkas dan juga plug-in hybrid (PHEV) terlebih dahulu, dan kemudian mensasarkan akan menjadi hab penghasilan EV bagi pasaran pemanduan sebelah kanan yang menyaksikan model-model EV Proton akan dieksport keluar.

Dalam usaha menyediakan syarikat sebelum masuk sepenuhnya dalam segmen EV, Proton juga bakal menjadi pengedar di Malaysia dan Thailand untuk jenama smart dari Mercedes-Benz yang kini turut berada di bawah payung Geely. Model pertama usahasama berkenaan iaitu crossover EV smart #1 dijadualkan akan mula dijual di Malaysia pada suku keempat tahun ini dan di Thailand menjelang separa kedua tahun hadapan.

Dengan menjadi wakil pengedar untuk smart, Proton akan banyak belajar berkenaan pasaran EV termasuk jualan, servis selepas jualan serta menyediakan rangkaian pengecasan di seluruh negara. Malah Proton juga mungkin akan memasang smart #1 ini di fasiliti mereka di Tanjung Malim membolehkan syarikat tersebut mendapat pendedahan awal berkenaan produksi EV sebelum menghasilkan EV dengan jenama sendiri.

Untuk Perodua pula, masih belum ada garis masa jelas bila model EV pertamanya akan diperkenalkan dalam pasaran. Namun bagi Perodua, sebelum mereka menghasilkan EV adalah lebih penting untuk membangunkan vendor-vendor tempatan terlebih dahulu bagi memastikan EV dengan logo Perodua kelak mengandungi komponen tempatan yang banyak.

MITI sedang berbincang dengan Proton dan Perodua bagi percepatkan EV mampu milik untuk rakyat

“Ini kerana kami adalah Perodua, dan kami mahu membangunkan industri tempatan,” kata Presiden dan CEO Perodua Datuk Seri Zainal Abidin Ahmad berkenaan rancangan EV syarikatnya ketika majlis perkongsian halatuju Perodua 2023 yang berlangsung di Kuala Lumpur akhir bulan lalu.

Menurutnya ada tiga komponen utama pada EV iaitu bateri, motor elektrik dan unit inverter, dan salah satu dari komponen ini haruslah dihasilkan oleh vendor tempatan sekiranya Perodua memperkenalkan EV dalam pasaran kelak.

Dan untuk tujuan itu, Perodua kini berkerjasama dengan sekutunya di Jepun, Daihatsu Motor Co. (DMC) untuk mengenalpasti syarikat-syarikat dengan kepakaran elektrifikasi dan mempunyai akses kepada teknologi termaju bagi memacu vendor-vendornya ke arah itu.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required