Seksyen 13 Shah Alam dilanda banjir – elak redah jalan ditenggelami air, perlunya insurans bencana alam

Seksyen 13 Shah Alam dilanda banjir – elak redah jalan ditenggelami air, perlunya insurans bencana alam

Hujan lebat yang melanda Shah Alam hampir sejam sejak kira-kira 3 petang tadi telah mengakibatkan banjir kilat di Seksyen 13. Beberapa jalan utama di lokasi berkenaan kelihatan ditenggelami air banjir hingga menyukarkan kenderaan melaluinya.

Menerusi tinjauan beberapa laman Facebook dan Twitter yang berkongsikan foto-foto dan video kejadian banjir mendapati paras air banjir hampir menenggelami kenderaan yang diparkir di kawasan berkenaan. Malah air banjir kelihatan sedikit deras dan hampir memasuki premis perniagaan termasuk beberapa restauran dan kafe di kawasan sekitar.

Buat masa ini, tiada maklumat rasmi yang dikeluarkan oleh pihak Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) dan kami akan kemaskini artikel ini sekiranya terdapat info terkini mengenai kejadian banjir ini.

Untuk penduduk dan orang ramai yang berada di kawasan sekitar, diharap sentiasa berhati-hati sewaktu memandu di kawasan berhampiran. Dan tolong elak dari meredah air banjir kerana dibimbangi ia akan merosakkan kenderaan anda dan juga kita tidak tahu bahaya atau risiko yang sedang menanti.

Dalam situasi sebegini, sudah pasti insurans kerosakan akibat banjir atau bencana alam (special perils) untuk kenderaan adalah sangat penting. Dengannya, kita boleh merasa sedikit tenang jika dalam keadaan tidak disangka, kereta tenggelam akibat banjir atau bencana alam lain.

Kami juga pernah kumpulkan informasi mengenai bayaran insurans bencana alam ini, daripada beberapa penyedia insurans utama Malaysia, termasuk AIA, AIG, Allianz, AXA, Etiqa, Kurnia, MPI Generali, MSIG, RHB, Takaful dan Tokio Marine. Kadarnya adalah antara 0.15% hingga 0.5% daripada jumlah keseluruhan perlindungan kenderaan anda.

Adalah lebih baik mengambil insurans bencana alam berbanding terpaksa menghabiskan beribu-ribu ringgit apabila kenderaan anda rosak akibat banjir, kan? Sekurang-kurangnya ia mampu meringankan beban kewangan anda sekiranya kenderaan anda mengalami kerosakan akibat banjir.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required