Individu yang kongsi gambar, video mangsa nahas pesawat Elmina boleh dikenakan tindakan – MCMC

Individu yang kongsi gambar, video mangsa nahas pesawat Elmina boleh dikenakan tindakan – MCMC

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) memberi amaran kepada individu yang melakukan perkongsian gambar atau video mangsa tragedi nahas pesawat yang terhempas di Lebuhraya Guthrie berdekatan Bandar Elmina di Shah Alam, Selangor semalam boleh dikenakan tindakan undang-undang, lapor Bernama.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh suruhanjaya itu hari ini, pihak yang melakukan perkongsian boleh dikenakan tindakan undang-undang di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Perkongsian gambar atau rakaman video mangsa nahas berkenaan bukan sahaja boleh menyinggung perasaan keluarga mangsa malah melanggar prinsip serta etika yang paling asas,” kata MCMC dalam kenyataan tersebut, dan menggesa semua pihak untuk menjaga sensitiviti serta mengelak daripada berkongsi gambar mangsa nahas.

MCMC turut menzahirkan rasa dukacita dan simpati kepada keluarga mangsa nahas pesawat itu, dan meminta semua pihak membuat pertimbangan sewajarnya dengan menurunkan gambar mangsa tragedi dan tidak menyebar atau berkongsi lanjut kandungan berkenaan.

Dalam kejadian yang berlaku petang semalam, pesawat Beechcraft Model 390 (Premier 1) yang berlepas dari Langkawi menuju ke Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah Subang terhempas di Lebuhraya Guthrie berdekatan Bandar Elmina di Shah Alam.

Kejadian itu berlaku sejurus selepas ia mendapat pelepasan untuk mendarat dari Lapangan Terbang Subang pada jam 2.48 petang, mengakibatkan 10 individu termasuk Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau Negeri Pahang Datuk Seri Johari Harun maut.

Lapan yang maut adalah enam penumpang dan dua kru pesawat ringan itu, manakala dua lagi merupakan orang awam masing-masing penunggang motosikal dan pemandu kereta yang lalu di tempat kejadian.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required