Usah terperdaya kes penipuan secara dalam talian berhubung saman trafik – Ketua Polis Selangor

Usah terperdaya kes penipuan secara dalam talian berhubung saman trafik – Ketua Polis Selangor

Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan, mengeluarkan kenyataan peringatan buat orang ramai agar usah terperdaya dengan aktiviti sindiket penipuan dalam talian berhubung saman trafik.

Kenyataan ini dikeluarkan selepas polis menerima laporan daripada mangsa berusia 37 tahun baru-baru ini berkaitan kes penipuan secara dalam talian dengan menggunakan e-mel palsu dalam urusan pembayaran saman trafik Polis Diraja Malaysia (PDRM). Di mana mangsa terbabit menerima satu e-mel dari [email protected] yang menyatakan dia mempunyai satu saman trafik PDRM.

“E-mel terbabit menyertakan portal rasmi MyBayar PDRM di pautan htps://mybayar.rmp.gov.my untuk mangsa membuat semakan. Mangsa membuat semakan melalui portal rasmi PDRM terbabit dan mendapati terdapat satu saman PDRM atas kenderaan mangsa,” katanya.

Beliau menambah, e-mel palsu terbabit kemudian memberi amaran kepada mangsa untuk segera membuat bayaran saman itu jika tidak tindakan lanjut akan diambil. Selain itu, e-mel berkenaan turut menyertakan satu laman My Bayar PDRM [email protected] untuk mangsa membuat bayaran secara dalam talian.

“Mangsa kemudian menekan pautan ‘go to page payment’ dan dibawa masuk ke laman MyBayar PDRM palsu untuk membuat bayaran saman RM50 di mana mangsa mengisi butir-butir perbankan iaitu kata nama, kata kunci dan nombor OTP di dalam borang yang disediakan dalam pautan itu.

Usah terperdaya kes penipuan secara dalam talian berhubung saman trafik – Ketua Polis Selangor

“Setelah butiran perbankan dimasukkan, transaksi bayaran terbabit gagal dengan skrin laman sesawang palsu itu menyatakan nombor kod SMS yang diterima tidak sah,” katanya.

Walau bagaimana pun, katanya, mangsa tidak menyedari sebenarnya scammer telah memperoleh butir rahsia perbankan mangsa melalui pautan palsu itu membolehkan scammer memindahkan wang mangsa secara dalam talian ke dalam akaun bank lain.

“Mangsa kemudian menerima panggilan daripada pihak bank menyatakan wang dari akaun mangsa dipindahkan sebanyak tiga kali dalam masa singkat ke dalam akaun bank lain berjumlah RM31,638.85. Mangsa baru menyedari ditipu dalam urusan bayaran saman PDRM terbabit,” katanya.

Katanya, polis menasihatkan orang ramai supaya tidak melayan sebarang emel yang dikatakan dari PDRM untuk membayar saman. “PDRM tidak menggunakan e-mel untuk berhubung dengan orang ramai dalam urusan membayar saman PDRM,” tambah Hussein lagi.

Awal Ogos lalu, Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman telah mengeluarkan amaran berhubung aktiviti scammer menggunakan taktik dengan menghantar e-mel palsu kepada orang ramai yang mendakwa kononnya dikenakan kompaun dan saman lalu lintas.

Menurut Timbalan Pengarah JSPT, Datuk Mohd Nasri Omar, taktik itu dihantar secara meluas kepada e-mel individu dengan menggunakan logo rasmi PDRM bagi memperdaya masyarakat.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required