Volkswagen Tiguan generasi ketiga diperkenal – reka bentuk luar serba baru, kelengkapan lebih moden

Volkswagen Tiguan generasi ketiga diperkenal – reka bentuk luar serba baru, kelengkapan lebih moden

Volkswagen Tiguan 2024 akhirnya diperkenalkan secara rasmi. Menggunakan platform MQB evo, SUV generasi ketiga ini tiga sentimeter lebih panjang berbanding Tiguan sebelum ini, sementara tinggi, lebar dan jarak roda masih kekal sama. Ia akan mula dijual pada tahun hadapan.

Rekaan luarnya adalah serba baru, dengan bucu-bucu yang lebih membulat. Antara tarikan di bahagian hadapan adalah lampu utama HD matrix LED IQ.Light baru serta jalur lampu panjang di tengah, sementara di belakang pula menggunakan motif lampu tiga bintik di setiap penjuru serta jalur yang bersambung di tengah.

Masuk ke dalam, Tiguan baru ini mendapat tempat duduk ergoActive Plus baru, yang datang dengan pelarasan lumbar empat arah dan fungsi mengurut, serta Digital Cockpit yang berasaskan sistem infotainmen MIV4 dengan skrin digital 10.25 inci di hadapan pemandu dan skrin sesentuh 15 inci di bahagian tengah.

Volkswagen Tiguan generasi ketiga diperkenal – reka bentuk luar serba baru, kelengkapan lebih moden

Selain head-up display baru, terdapat juga Driving Experience Control pada konsol tengah, iaitu tombol yang mempunyai paparan OLED sendiri. Ia digunakan untuk mengawal mod pemanduan, tahap bunyi radio atau lampu suasana. Dengan alat bantuan suara IDA pelbagai fungsi kenderaan dan infotainmen boleh dikawal dengan arahan suara.

Tombol gear yang dulunya terdapat di bahagian tengah ini sekarang dialih ke tepi stereng, sama seperti model Volkswagen ID dan Passat baru. Pemandu hanya perlu pusing suis ke D untuk pandu ke hadapan, dan R untuk undur, sementara brek parkir boleh diaktifkan dengan menekan bahagian tepinya.

Tiguan baru ini akan ditawarkan dengan pelbagai enjin, termasuk diesel turbo TDI, petrol turbo TSI, hibrid ringkas eTSI dan plug-in hybrid (eHybrid). Volkswagen memberitahu, sistem plug-in hybrid baru mereka menawarkan jarak gerak elektrik sekitar 100 km, mempunyai pengecasan AC lebih pantas dan boleh dicas menggunakan sumber DC.

Secara mekanikalnya, Tiguan akan ditawarkan dengan suspensi adaptif Dynamic Chassis Control (DCC), yang mempunyai versi Pro lebih tinggi, dengan penyerap dua injap ditawarkan sebagai pilihan tambahan. Vehicle Dynamics Manager – pertama kali dilihat pada Golf GTI – juga diberikan secara standard pada Tiguan, untuk mengawal fungsi seperti pengunci differential elektronik (XDS) serta DCC Pro.

Sistem bantuan pemandu terdiri daripada Lane Change System, Autonomous Emergency Braking, Lane Keeping System, kamera pandang belakang serta paparan tanda jalan dinamik. Sebagai pilihan, pemilik boleh menambah sistem Park Assist Pro dengan fungsi letak kereta sendiri kawalan jarak jauh serta Trailer Assist.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required