Belanjawan 2024: Kerajaan akan guna EV sebagai kereta rasmi – Vellfire akan digantikan dengan Tesla?

Belanjawan 2024: Kerajaan akan guna EV sebagai kereta rasmi – Vellfire akan digantikan dengan Tesla?

Dalam pembentangan Belanjawan 2024 petang tadi, perdana menteri Malaysia merangkap menteri kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bahawa kerajaan akan menggunkan kereta elektrik penuh (EV) sebagai kenderaan rasmi bagi menggantikan kereta-kereta sedia ada.

Walau bagaimanapun Anwar tidak memperincikan sama ada ia hanya akan membabitkan kereta-kereta rasmi menteri kabinet atau melibatkan kesemua kenderaan kerajaan. Buat masa sekarang, menteri-menteri kabinet menerima Toyota Vellfire sebagai kereta rasmi. Mungkin ke semua Vellfire tersebut akan ditukar kepada Tesla tidak lama lagi?

Juga buat masa sekarang tiada lagi sekatan hanya kenderaan pemasangan tempatan (CKD) boleh digunakan sebagai kenderaan rasmi. Banyak model-model EV mewah telah mula diperkenalkan di pasaran tempatan ketika ini, mungkin PM akan memilih Mercedes-Benz EQS untuk kereta rasminya kelak?

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required