Tesla Supercharger kini di Iskandar Puteri, empat unit

Tesla Supercharger kini di Iskandar Puteri, empat unit

Satu lagi kemudahan pengecasan stesen Supercharger Tesla yang baru dibuka bulan ini ialah di Johor, yang terletak di kompleks Sunway Big Box di Persiaran Medini 5, Bandar Sunway Iskandar Puteri. Supercharger di lokasi ini dibuka dari jam 10 pagi hingga 10 malam setiap hari, dan ruang parkir kenderaan pula percuma.

Pembukaan stesen Tesla Supercharger di Johor ini akan menampung keperluan pengguna Tesla di negeri itu dan juga Singapura. Caj yang dikenakan kini adalah sama seperti di lokasi Pavilion KL: RM1.25 per kWh. Begitu juga dengan bayaran jika membiarkan kenderaan setelah selesai pengecasan, yang dikenakan RM4 seminit.

Ini merupakan stesen Tesla Supercharger kedua di Malaysia selepas Pavilion Kuala Lumpur yang telah dibuka sejak kemasuka jenama itu di Malaysia pada Julai lalu.

Barisan Tesla Supercharger yang ada di kemudahan Johor ini adalah empat unit pengecas V3 dengan output sehingga 250 kW, yang membolehkan Model Y mendapatkan sehingga 270 km jarak perjalanan hanya dengan 15 minit pengecasan.

Sepanjang Oktober, Tesla Malaysia juga ada beberapa perkembangan lain: pembukaan ibu pejabatnya di Cyberjaya pada awal bulan, dan minggu lalu pula menyaksikan pengenalan Model 3 Highland dan pembukaan bilik pamerannya di Pavilion Damansara Height.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required