VinFast VF5 ditemui atas jalan guna plet tempatan – EV jenama Vietnam bakal dilancar di Malaysia?

VinFast VF5 ditemui atas jalan guna plet tempatan – EV jenama Vietnam bakal dilancar di Malaysia?

Sekali lagi, Vinfast VF5 ditemui atas jalan di Malaysia. Kali ini oleh pengguna Facebook yang menggunakan nama Akmal Azmi dan kereta elektrik (EV) tersebut dilihat sudah mempunyai nombor pendaftaran rasmi tempatan berbanding nombor pendaftaran perniagaan sebelum ini. Ia memberi gambaran seakan pelancarannya semakin hampir.

Vinfast sebelum ini sudah mengesahkan mereka mempunyai perancangan untuk meluaskan kedudukan global sedia ada, selepas membuka tawaran awam permulaan (IPO) di Amerika Syarikat tahun lepas. Pada tahun 2024, jenama itu diperkenalkan di Thailand dan Indonesia, dengan beberapa model terpilih untuk setiap pasaran. Filipina juga akan menerima kemasukan Vinfast apabila empat pengedar sudahpun dipilih Mei lalu. Untuk Malaysia, masih belum ada kenyataan rasmi.

VF5 diperkenalkan kali pertama pada tahun 2022 sebagai crossover segmen-A yang diletakkan di bawah VF e34, iaitu EV pertama VinFast. Bagi aspek dimensinya, VF5 mencatat ukuran 3,965 mm panjang, 1,720 mm lebar, 1,580 mm tinggi dan jarak roda 2,513 mm, menjadikannya sedikit besar berbanding model semasa Perodua Myvi.

Di negara asalnya, VF5 ditawarkan sebagai VF5 Plus yang berharga dari 458 juta Vietnam dong atau sekitar RM85k. Penggeraknya terdiri daripada motor elektrik hadapan berkuasa 136 PS (134 hp atau 100 kW) dan tork 135 Nm, membolehkannya dipecut dari 0-100 km/j dalam 10.9 saat.

Motor elektrik terbabit mendapat tenaga daripada bateri lithium iron phosphate (LFP) dengan kapasiti 37.23 kWh, yang mampu memberikan jarak gerak hingga 326 km mengikut kitaran-NEDC. Dengan pengecas pantas DC, bateri ini mampu mencapai status pengecasan 10-70% dalam masa 30 minit.

Sementara VF5 dijual pada harga bawah RM100k (tukaran terus) di Vietnam, ia tidak boleh dijual pada harga tersebut di Malaysia kerana kerajaan sudah menetapkan harga minimum bagi EV yang dieksport pada RM100,000. Harapnya nanti akan ada berita rasmi daripada Vinfast berkenaan kemasukan mereka ke Malaysia dan bersama kita nantikan.

GALERI: Vinfast VF5

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required